Berlínská zeď

Berlínská zeď
a vnitroněmecká hranice 1961–89
Gordon Rottman
Nakladatel Grada 2009

Kniha Gordona Rottmana nazvaná Berlínská zeď a vnitroněmecká hranice 1961–89 ohhaluje čtenářům velké množství zajímavých detailů o tomto nechvalně proslulého symbolu studené války.

ANOTACE

Snad nejznámnější evropská zeď, která společně s vnitroněmeckou hranicí oddělovala NDR a SRN, byla nejpřísněji střeženou hranicí na světě. Po celých čtyřicet let své existence zůstala ohniskem napětí mezi Západem a Východem, stála obrovské finanční prostředky a bohužel velký počet zmařených životů při pokusech obyvatel východního Německa o útěk na Západ.

Autor podrobně analyzuje důvody a průběh rozdělení Německa, důsledky pro obyvatele obou stran, typy hraničních překážek a zátarasů, promyšlený systém střežení a udržování hranice i vynalézavé metody těch východních Němců, co hranici překonali. Text doplňují dokumentární snímky, nákresy a tabulky.

Gordon Rottman: Berlínská zeď a vnitroněmecká hranice 1961–89, vydání první, název originálu The Berlin Wall and the Intra-German border 1961-89, překlad: Leonid Křížek, počet stran 64, brožovaná vazba, Grada 2009.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality