Unijní soud rozhodl. Polská justiční reforma porušuje právo EU

Polská justiční reforma zavádějící systém kázeňských postihů soudců porušuje právo Evropské unie. K takovému závěru dnes dospěl Soudní dvůr EU, který vyhověl žalobě Evropské komise v několikaletém sporu s polskou konzervativní vládou o politické ovlivňování polských soudů.

Kárné kolegium polského nejvyššího soudu, které mělo pravomoc rozhodovat o odvolání soudců, nebylo podle nejvyššího orgánu unijní justice nestranné a nezávislé. Dnešním verdiktem končí pro Varšavu povinnost platit do unijní pokladny každý den pokutu ve výši půl milionu eur (11,8 milionu korun). Pokud se však rozsudku nepodřídí, může soud Polsku udělit další finanční sankci. Polský ministr spravedlnosti v reakci na verdikt označil unijní soud za zkorumpovaný.

Polsko v rámci reformy kritizované domácí opozicí i unijními orgány v prosinci 2019 přijalo zákon měnící vnitrostátní pravidla organizace obecných soudů a polského nejvyššího soudu. Podle komise předpis, který svěřil rozhodování o kárných prohřešcích soudců do rukou kárného kolegia, jehož nezávislost a nestrannost není zaručena, omezil nezávislost polských soudů.

Soudci v Lucemburku také potvrdili názor komise, že novela porušuje právo soudců na soukromí a ochranu osobních údajů, když je nutí předkládat informace o členství v politických stranách, neziskových nadacích či jiných sdruženích, které jsou následně zveřejňovány na internetu. Dnešní rozsudek je definitivní a není proti němu odvolání.

„Dnešek je významný den pro obnovení nezávislosti justice v Polsku.“

Didier Reynders, eurokomisař pro spravedlnost

Polská vládnoucí strana tvrdí, že reforma má justici zbavit lidí spjatých s totalitním komunistickým režimem. Opozice je však toho názoru, že vláda se pouze snaží posílit svůj vliv na soudy, a pokud by vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) uspěla v podzimních volbách, soudnictví si zcela podřídí. PiS si podle průzkumů udržuje před liberální opozicí mírný náskok.

Soud EU již před dvěma lety vydal předběžné opatření, které nařizovalo Polsku až do vynesení verdiktu činnost kárné komory pozastavit. Polská vláda to odmítla, a soud proto předloni v říjnu vyměřil Varšavě pokutu milion eur denně. Polsko později nahradilo disciplinární komoru jiným orgánem a domáhalo se zrušení pokuty. Soud EU ji v dubnu pouze snížil na polovinu. Dneškem povinnost platit končí, avšak Varšava musí uhradit celou dlužnou částku.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek