Ukrajina podle Ruska v neděli zahájila rozsáhlou ofenzivu v Doněcké oblasti, Kyjev se zatím oficiálně nevyjádřil

Ukrajina podle Ruska v neděli ráno zahájila rozsáhlou ofenzivu na pěti úsecích fronty v Doněcké oblasti. S odvoláním na ruské ministerstvo obrany to dnes uvedla agentura RIA Novosti, podle níž ukrajinské síly nebyly úspěšné ve snaze prolomit ruskou obranu a přišly o více než 250 vojáků. Jak poznamenává agentura Reuters, tyto informace není možné nezávisle ověřit. Ukrajina se k nim zatím nevyjádřila.

Moskva tvrdí, že Kyjev do akce, která směřovala na jižní část Doněcké oblasti, nasadil šest mechanizovaných a dva tankové prapory, jejichž cílem bylo prolomit obranu na místě, které Ukrajina považuje za nejzranitelnější. „Nepřítel nedosáhl svých cílů, neměl úspěch,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská armáda podle něj vedle mnoha vojáků přišla také o 16 tanků, tři bojová vozidla pěchoty a 21 bojových obrněných vozidel.

V oblasti byl podle Moskvy v době útoku i náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov, který se nacházel na jednom z předsunutých velitelských stanovišť.

O tom, že Ukrajina plánuje mohutnou protiofenzivu s cílem získat zpět území okupovaná Ruskem, se hovořilo už několik měsíců. Přesvědčení, že je na ni země připravena, vyjádřil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Domnívám se, že jsme na to dnes připraveni,“ řekl minulý týden listu Wall Street Journal.

Podle Reuters zatím však není jasné, jestli lze zmiňovaný útok považovat za skutečný začátek ukrajinské protiofenzivy.

Zdroj: ČTK
Foto: Rada EU

Sdílet tento příspěvek