Na summit Evropského politického společenství do Kišiněva přijel i Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes ráno přijel na summit lídrů Evropského politického společenství (EPC), který se koná v Moldavsku. Na červeném koberci ho před zámkem Mimi u Kišiněva přivítala moldavská prezidentka Maia Sanduová. Jde o první návštěvu Zelenského v sousední zemi od zahájení ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru. Zelenskyj na internetu uvedl, že jej dnes v Moldavsku čeká také řada dvoustranných jednání.

Zelenského návštěva nebyla předem oznámena. „Dnes pracujeme v Moldavsku. Účast na summitu Evropského politického společenství. Mnoho bilaterálních schůzek,“ napsal ukrajinský prezident na telegramu. Prezident země, která se už od loňského února s podporou Západu brání ruské agresi, dodal, že má plánu diskutovat o svém mírovém plánu a rovněž o možném budoucím členství Ukrajiny v NATO a v Evropské unii.

V Moldavsku se dnes sejdou lídři asi padesátky evropských zemí a zástupci Evropské unie na druhém summitu Evropského politického společenství. Moldavsko, které sousedí s válkou zmítanou Ukrajinou, převzalo v organizaci summitu štafetu po Praze, kam se loni v říjnu na první zasedání nového neformálního evropského bloku sjeli zástupci 44 zemí a unijních institucí. Dnešní konference se zúčastní mimo jiné francouzský prezident Emmanuel Macron, německý kancléř Olaf Scholz, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová nebo český premiér Petr Fiala.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek