Evropská komise navrhla digitální certifikát firem, chce jim ušetřit administrativu

Evropská komise chce firmám podnikajícím ve více zemích Evropské unie ušetřit práci s administrativou. Unijní exekutiva včera představila návrh na vytvoření jednotného registru údajů o podnicích, který by měl uspokojit požadavky úřadů ve všech 27 státech. Pokud návrh schválí členské země a Evropský parlament, mohl by podle místopředsedkyně komise Věry Jourové systém začít fungovat zhruba za dva roky.

V evropském bloku podniká podle údajů Bruselu na 16 milionů firem, z nichž většinu tvoří malé a střední podniky. Dvě pětiny z nich mají aktivity ve více než jedné členské zemi a právě jim má návrh ušetřit zbytečné „papírování“.

„Myslím si, že je to velká úleva pro firmy, že jim odpadne spousta starostí,“ řekla k návrhu Jourová. Komise plánuje v rámci unijních pravidel pro firmy vytvořit jednotný vzor „digitálního certifikátu“, který bude obsahovat údaje potřebné k podnikání ve všech zemích. Obchodní rejstříky a další úřady jednotlivých zemí budou mít k této databázi přístup a firmy tak formulář vyplní pouze jednou. Podle komise také firmy nebudou potřebovat úředně ověřené překlady řady dnes nutných dokumentů.

Vytvoření jednotných pravidel má na druhé straně zvýšit transparentnost podnikání firem, která není ve všech zemích na stejné úrovni.

Unijní exekutiva odhadla, že v případě zavedení digitálního registru ušetří firmy celkem až 437 milionů eur (10,3 miliardy korun) ročně. O návrhu začnou v příštích měsících vyjednávat zástupci členských zemí s europoslanci.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek