Ministr Lipavský bude jednat s generálním tajemníkem NATO Stoltenbergem o další vojenské podpoře Ukrajiny

Jednání o další vojenské podpoře Ukrajiny a budoucím směřování Severoatlantické aliance dnes v Bruselu čeká českého ministra zahraničí Jana Lipavského, který se sejde s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem. Zamíří také do sídla Evropské komise, kde se bude s komisaři Didierem Reyndersem a Janezem Lenarčičem bavit o možnostech trestání ruských válečných zločinů či pokračování dodávek humanitární pomoci do válkou stižené země.

Lipavský dorazí do centrály NATO k bilaterální schůzce se Stoltenbergem týden před jednáním aliančních ministrů zahraničí. Vedle pokračujících dodávek zbraní a zejména nedostávající se munice ukrajinské armádě bude tématem příprava červencového summitu aliance v litevském Vilniusu. Lídři by se tam měli bavit o posilování obrany NATO při pokračující ruské invazi a o dalším navyšování vojenských rozpočtů. I český slib začít vydávat dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP) na obranu v příštím roce bude tématem rozhovoru Lipavského se Stoltenbergem.

Odpoledne se šéf české diplomacie sejde s komisařem pro spravedlnost Reyndersem a jeho kolegou odpovědným za humanitární pomoc Lenarčičem. Řeč bude o možnostech, jak vyšetřovat, stíhat a trestat zločiny, kterých se podle mnoha svědectví dopouští ruská armáda či žoldnéři na Ukrajině. Řada unijních států včetně Česka podporuje zřízení zvláštního tribunálu, neboť Mezinárodní trestní soud (ICC) nemá pravomoc stíhat veškeré zločiny. EU se však v této otázce zatím zcela neshodla a téma zůstává otevřené.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality