Temešvár: Evropské hlavní město kultury 2023

Titul Evropské hlavní město kultury je každoročně udělován jednomu či více evropským městům, která díky tomu mají unikátní příležitost přiblížit Evropě i světu svoje kulturní dědictví, historii i současnost. V letošním roce se tímto označením honosí trojice měst – maďarský Veszprém, rumunský Temešvár a řecká Elefsina. Veszprém jsme vám již představili, nyní se vydáme do západního Rumunska.

Kulturní program spojený s titulem Evropského hlavního města kultury v Temešváru oficiálně začíná zahajovací akcí ve dnech 17.-19. února 2023. Pro milovníky kultury i turistiky tak může jít o zajímavou destinaci pro dovolenou, například při příležitosti blížícího se Dne svatého Valentýna.

Temešvár: Centrum Banátu i učebnice architektonických stylů

Temešvár (rumunsky Timişoara) je s více než 300 tisíci obyvateli třetím největším městem Rumunska a historicky druhým, jemuž byl titul Evropského hlavního města kultury propůjčen (tím prvním bylo v roce 2007 Sibiu). Temešvár je přirozenou metropolí regionu Banát, který byl kdysi součástí rakousko-uherské monarchie a jenž se rozprostírá v příhraničních regionech Rumunska, Srbska a Maďarska. K Banátu má vztah i Česká republika, protože právě v tomto regionu se okolo roku 1820 usídlili Češi a dodnes je v Banátu přítomná česká komunita, konají se zde krajanské slavnosti a známý festival.

Dějiny Temešváru sahají do raného středověku, kdy bylo město střediskem kultury a obchodu. Temešvár byl v průběhu staletí součástí Osmanské říše i Rakouska-Uherska. Město návštěvníky láká na nejrozsáhlejší soubor architektonicky cenných historických budov v Rumunsku, v rámci kterého můžete obdivovat barokní, historizující, neoklasicistní i secesní stavby. Temešvár se však nepyšní pouze hodnotnou architekturou. Díky více než třem desítkám parků si vysloužil přezdívku „Město květin“.

Město s několika prvenstvími

Temešvár má též jeden zajímavý primát – v roce 1884 se stal prvním městem kontinentální Evropy, ve kterém bylo nainstalováno elektrické pouliční osvětlení. Ve druhé polovině minulého století byl Temešvár centrem rumunského odporu proti komunistickému režimu, díky čemuž se vžil pojem „duch Temešváru“. Není proto náhodou, že v roce 1989 právě v tomto rumunském městě vypukla revoluce proti totalitnímu režimu Nicolae Ceauşesca.

Právě na tyto dvě události (první použití uličního osvětlení a zažehnutí jiskry demokratické revoluce) odkazuje motto „Rozsviť své světlo! Rozzař své město“ („Shine your light! Light up your city!“), pod nímž Temešvár kulturní akce a oslavy během letošního roku, kdy je Evropským hlavním městem kultury, pořádá.

Autorka: Kristina Hubáčková, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek