EU schválila sedmou půlmiliardovou platbu za zbraně pro Ukrajinu

Státy Evropské unie formálně schválily uvolnění v pořadí sedmé platby 500 milionů eur (11,9 miliardy korun) za zbraně pro Ukrajinu, na které se dohodli minulé pondělí unijní ministři zahraničí. Dalších 45 milionů eur poskytne EU na výcvik ukrajinských vojáků. Oznámila to včera Rada EU.

Evropský blok téměř rok od počátku ruské agrese na Ukrajině celkem uvolnil z Evropského mírového nástroje (EPF) 3,5 miliardy eur na nákupy zbraní a dalšího vojenského materiálu pro Kyjev. Dalších 100 milionů vyhradil na zřízení výcvikové mise pro ukrajinské vojáky. Její rozsah se z původně plánovaného počtu 15 tisíc vycvičených vojáků letos zdvojnásobí na 30 tisíc, proto se EU rozhodla přidat 45 milionů eur. Cvičit se vedle Polska či Německa budou také v Česku.

„Nová opatření vysílají jasný signál v kritické době: budeme podporovat Ukrajinu tak dlouho, jak bude potřeba,“ uvedl šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Spolu s dalšími lídry institucí EU bude dnes jednat v Kyjevě s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským mimo jiné právě o další vojenské podpoře jeho země, v níž chce pokračovat velká většina členských států.

Řada z nich stupňuje před očekávanou jarní eskalací bojů dodávky zbraní, když například Německo po dlouhém váhání slíbilo minulý týden dodávky svých tanků Leopard 2, které zároveň povolilo také ostatním státům, jež je mají ve své výzbroji.

Sdílet tento příspěvek