Miniplenární zasedání Evropského parlamentu 1. a 2. února 2023

V Bruselu dnes začalo miniplenární zasedání Evropského parlamentu. Europoslanci se v následujících dvou dnech zaměří na přípravu mimořádného zasedání Evropské rady, transparentnost a cílení politické reklamy, situaci v Afghánistánu, přípravu summitu EU-Ukrajina a další.

Dnes si europoslanci nejprve vyslechnou prohlášení Rady a Evropské komise k přípravě zvláštního zasedání Evropské rady ve dnech 9. a 10. února, na němž se očekává, že jedním z hlavních témat bude potřeba vypracovat udržitelná řešení v oblasti azylu a migrace. Rovněž si mají vyslechnout prohlášení o potřebě urychleně aktualizovat seznam vysoce rizikových třetích zemí EU pro účely boje proti praní peněz a financování terorismu. Očekává se, že vysoký představitel Evropské unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell vystoupí s prohlášením o situaci v Afghánistánu, kde od převzetí moci Talibanem v roce 2021 došlo ke zhoršení životních podmínek a bezpečnosti občanů.

V průběhu hlavní rozpravy ve čtvrtek dopoledne si europoslanci vyslechnou prohlášení Rady a Komise o přípravách na summit EU-Ukrajina, který se bude konat v pátek 3. února v Kyjevě. Členové Evropského parlamentu také pravděpodobně znovu potvrdí svou trvalou podporu nezávislosti, svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny v rámci jejích mezinárodně uznaných hranic.

Autorka: Denisa Brodinová, Eurocentrum Praha

Sdílet tento příspěvek