Veszprém: Evropské hlavní město kultury 2023

Titul Evropské hlavní město kultury je vždy na jeden rok Evropskou unií propůjčován jednomu či více evropským městům, která tak získají možnost představit Evropě své kulturní bohatství a rozmanitost. Třemi Evropskými hlavními městy kultury pro rok 2023 jsou Veszprém v Maďarsku, Temešvár v Rumunsku a Elefsina v Řecku. Všechna tři Evropská hlavní města kultury pro letošní rok vám postupně představíme.

V průběhu celého roku představí každé z měst bohatý kulturní program sestávající z akci s výrazným celoevropským rozměrem. Pro milovníky kultury a objevování méně známých míst tak může jít o zajímavou destinaci pro dovolenou, například při příležitosti blížícího se Dne Svatého Valentýna.

Veszprém-Balaton 2023: hlavní město kultury s regionálním přesahem

Prvním z měst, které v roce 2023 nese titul Evropského hlavního města kultury, je maďarské město Veszprém a okolní jezerní region Balaton zahrnující více než 100 měst a obcí. Město zvolilo jedinečný přístup, kdy kulturní program není soustředěn do jedné metropole, ale naopak rozprostřen do řady okolních menších měst a vesnic.

Hlavním cílem projektu Veszprém-Balaton 2023 je prezentovat staleté tradice, kulturní rozmanitost, gastronomii a přírodní krásy regionu. Celkově se bude celý rok soustředit na kreativitu, přičemž jádrem programů budou akce spojené s uměním, hudbou a gastronomií. Ústředním tématem akcí pak budou zejména problémy životního prostředí, kterým region Balaton čelí.

Veszprém je známý jako „město královen“, protože právě zde veszprémský biskup uherské královny korunoval. Bylo to první město v Maďarsku, které mělo biskupa. Předpokládá se, že diecéze Veszprém byla zřízena již v roce 1009 n. l. uherským králem Štěpánem I. Město si oblíbila také Štěpánova manželka královna Gisela.

Balaton největším jezerem ve střední Evropě a jedním z nejvýznamnějších turistických cílů regionu, i celého Maďarska. Je známé svými pobřežními městy, která se rozvinula jako letoviska, výrobou vína a vodními sporty. Pro jeho velikost a jihoevropskou atmosféru se Balatonu často přezdívá „maďarské moře“. Kromě odpočinku na březích jezera region také nabízí nepřeberné množství možností pro pěší túry do národního parku, či výlety po horách a kopcích, které nabízejí nádherná panoramata.

Autor: Kristina Hubáčková, Euroskop.cz

Foto: Hungarian Tourism Agency

Sdílet tento příspěvek