Velvyslanci ČR, Švédska a Francie v Berlíně posnídali s běloruskou opozicí

Velvyslanectví České republiky, Švédska a Francie v Německu dnes uspořádala snídani s představiteli běloruské občanské společnosti, se kterými diplomaté hovořili o stavu lidských práv v Bělorusku a ve světě a také o ruské invazi na Ukrajinu. ČTK o tom informoval český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka. Akce se konala na české ambasádě u příležitosti sobotního Mezinárodního dne lidských práv.

„Tato iniciativa značí nejen péči o lidská práva, ale také pomoc lidem v nouzi jako jedné z priorit předsednického tria, které od ledna 2022 do července 2023 tvoří vlády hostitelských velvyslanců,“ uvedli ve společném prohlášení Kafka se švédským kolegou Perem Thöressonem a francouzským vyslancem Emmanuelem Cohetem. Poukázali tak na to, že Evropské unii nyní předsedá Česko, které vedoucí post v červenci převzalo od Francie a s přelomem roku ho předá Švédsku.

Kafka dnes Bělorusům v Německu poděkoval za to, že díky nim a jejich informacím mohou diplomatičtí pozorovatelé lépe vyhodnocovat situaci Bělorusů ve vlasti, kde vládne autoritářský prezident Alexandr Lukašenko. Ujistil je, že česká vláda bude nadále stát na straně Bělorusů pronásledovaných za politické postoje, stejně jako Západ podporoval disidenty v někdejším totalitním Československu.

Dnešní setkání na českém velvyslanectví navázalo na snídani na francouzském velvyslanectví v Praze, na kterou 9. prosince 1988 někdejší francouzský prezident François Mitterrand pozval československé disidenty v čele s Václavem Havlem. Snídaně byla tehdy pro opozici jedinečným projevem podpory a informoval o ní následující den i komunistický list Rudé právo.

Česká republika s Francií se ke snídaním s disidenty společně vrátily v roce 2018, kdy na různých místech světa uspořádaly setkání s místními bojovníky za lidská práva a demokracii. Obě země tak chtěly připomenout 30. výročí Mitterrandova gesta. Kafka pak v roce 2020 spolu s francouzským velvyslanectvím zorganizoval snídani s Bělorusy, kteří se do Německa uchýlili před režimem autoritářského prezidenta Lukašenka. Schůzka byla kvůli pandemii nemoci covid-19 virtuální.

Loni se k organizaci snídaně připojilo Švédsko. Akce se již uskutečnila na české ambasádě, kvůli pandemii ji ale doprovázela karanténní omezení. Účast tak byla podmíněna očkováním, případně dokladem o prodělání nemoci.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek