Evropská komise hodlá zahrnout diskuse občanů do přípravy klíčových návrhů

Proces přípravy zásadních legislativních návrhů v Evropské komisi bude zahrnovat diskusní panely občanů, z nichž první se sejde tento měsíc. Oznámila to dnes eurokomisařka pro demokracii a demografii Dubravka Šuicaová, když v Evropském parlamentu informovala o naplňování návrhů vzešlých z takzvané Konference o budoucnosti Evropy. Komise je podle ní prvním exekutivním orgánem na světě, který takovýto přístup zavádí.

Tvorba unijních norem tradičně začíná fází, během níž mají zainteresovaní aktéři možnost přicházet s vlastními návrhy. Nyní budou zřejmě ve vybraných případech součástí procesu i diskuse pořádané komisí, která podle Šuicaové sestavuje první panel na téma plýtvání potravinami. Jeho práce začne za dva týdny, následovat budou debaty o mobilitě studentů a učitelů nebo o „virtuálních světech a metaverzu“.

„Od této chvíle budou občanské panely nedílnou součástí toho, jak plánujeme naši politiku,“ uvedla eurokomisařka. „Občané nám budou dávat doporučení před prezentací jakékoli klíčové legislativní iniciativy… Mám za to, že je to poprvé, co exekutivní orgán kdekoli na světě zahrnuje takovýto přístup do svého procesu přípravy návrhů,“ dodala.

Šuicaová novinku prezentovala jako zásadní úspěch Konference o budoucnosti Evropy. Takto je označována série debat, během nichž v loňském a letošním roce zástupci veřejnosti hovořili s unijními představiteli o svých představách o fungování EU. Výsledkem bylo pět desítek podrobných návrhů prezentovaných na začátku května, mimo jiné s cílem posílit roli občanů.

Po více než půl roce od předložení těchto návrhů se dnes na půdě Evropského parlamentu v Bruselu sešli zástupci hlavních unijních institucí, aby zhodnotili dosavadní pokrok. Šuicaová a český ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek, který vystoupil coby zástupce předsednické země v Radě EU, ujišťovali, že mnohé návrhy se do práce příslušné instituce výrazně promítly.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek