Státy EU se shodly na podpoře výroby čipů, chtějí investice 43 miliard eur

Státy Evropské unie se dnes shodly na tom, že omezí dovoz polovodičů z mimoevropských zemí a zároveň do konce desetiletí zdvojnásobí svůj podíl na světovém trhu s touto momentálně nedostatkovou komoditou. Ministři unijních zemí se shodli na společném přístupu k návrhu, jejímž cílem je přivést do tohoto odvětví v EU v příštích letech až 43 miliard eur (více než bilion Kč) veřejných a soukromých investic. Oznámilo to nynější české předsednictví Rady EU. Konečnou podobu normy označované jako Chips Act budou v příštím roce státy dojednávat s europoslanci.

V souvislosti s pandemií covidu-19 a prudkým růstem poptávky za pokrizového oživení výroby se některá odvětví musejí vyrovnávat s nedostatkem čipů, při jejichž dovozu jsou evropské země závislé především na Spojených státech, Tchaj-wanu či dalších asijských zemích. Evropská komise proto letos v únoru přišla s návrhem, která má tuto závislost zásadně snížit.

„Čipy patří k nejdůležitějším rychle se vyvíjejícím technologiím dneška, ale EU v současnosti nemá dostatečnou kapacitu k navrhování a výrobě vlastních vyspělých a pokročilých čipů,“ uvedl český ministr průmyslu Jozef Síkela, který dnešní jednání zástupců unijních vlád řídil.

Ministři se shodli na tom, že by EU měla investovat do vývoje a výroby polovodičů na svém území tak, aby do roku 2030 její produkce tvořila nejméně pětinu světového trhu. V současnosti je to desetina.

Unie bude podle ministrů 3,3 miliardy eur investovat v rámci iniciativy nazvané Čipy pro Evropu zaměřené na podporu tvorby nových technologií, výzkumu a vývoje. Další peníze mají jít na podporu soukromých investic při zajišťování dostatku polovodičů pro členské země. EU chce také lépe monitorovat případný nedostatek polovodičů a efektivněji koordinovat reakci v krizových situacích.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek