Czech Space Week – největší festival vesmírných aktivit v Česku

Od 28. 11. probíhá již pátý ročník festivalu vesmírných aktivit Czech Space Week, který pořádá Ministerstvo dopravy společně s agenturou CzechInvest, Hvězdárnou a planetáriem hl. m. Prahy Planetum a dalšími partnery, a to pod záštitou českého předsednictví v Radě EU. Festival odstartoval v pondělí v prostorách Kongresového centra Praha dvoudenní konferencí Space2Business a potrvá až do pátku 2. prosince. Program festivalu je zaměřený jak na firmy, investory a startupy, tak na studenty, děti a ostatní fanoušky vesmíru, kterým představuje úspěchy českých firem působících ve vesmírném průmyslu a inovace, jež hýbou kosmickým odvětvím v České republice.

„Kosmický průmysl v České republice každoročně roste, máme desítky firem, které se podílí na stovkách kosmických projektů, solidní akademické a výzkumné zázemí i aktivní startupovou scénu, kde je prostřednictvím Podnikatelského inkubačního centra ESA (ESA BIC) v Praze a Brně inkubováno více než 40 startupů. Je také dobré zdůraznit, že navyšujeme příspěvek do ESA, čímž zvětšujeme prostor pro zapojení českých firem v rámci evropských kosmických projektů, a také, že v letošním roce byly vypuštěny 3 zcela české družice,“ zahájil konferenci ministr dopravy Martin Kupka.

Dvoudenní akce Space2Business představuje jednu z největších evropských výstav a konferencí zaměřených na kosmický průmysl. Konferenční program nabídl novinky z Kosmického programu EU, nejnovější trendy, představí nástroje na podporu podnikání v kosmických aktivitách nejen pro kosmické firmy, ale také představil výsledky Ministerské rady ESA, na kterou akce přímo navázala. Kromě samotné konference byla součástí akce i výstava kosmických firem, veletrh pracovních příležitostí, soutěž pro startupy, schůzky jeden na jednoho a řada akcí v rámci doprovodného programu. V rámci propojení konference s českým předsednictvím v Radě EU se akce zúčastnily nejen firmy z České republiky, ale také z ostatních zemí Evropy a dokonce i Afriky a Asie.

Součástí akce byl také tzv. Demo Day podnikatelského inkubátoru ESA BIC, během kterého byly představeny nové inkubované startupy. Národní kolo vyhrál startup World from Space, který vytváří produkty založené na analýze družicových dat. Mezinárodního kola se účastnily startupy z inkobátorů ESA BIC v Rakousku, Německu, Řecku, Nizozemsku, Švédsku a Maďarsku a také startupy, které uspěly v soutěžích Evropské kosmické agentury (ESA) a Agentury Evropské unie pro kosmický program (EUSPA). Vítězem se stal německý startup SPiN.

Podrobný přehled nejvýznamnějších akcí v rámci letošního ročníku Czech Space Week najdete zde:

Autor: Kristina Hubáčková, Euroskop

Zdroj: Pixabay

Sdílet tento příspěvek