EU chce rychlé a účinné řešení sporu s USA o subvence, řekl Síkela

Země Evropské unie jednotně usilují o rychlé vyřešení sporu o státní podporu firem ze strany Spojených států, která diskriminuje evropské společnosti. Po jednání zástupců 27 unijních vlád to dnes řekl český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, jenž zasedání za české předsednictví EU řídil. Pokrok by podle něj mohla přinést schůzka společné obchodní rady začátkem prosince.

Evropský blok vyčítá Washingtonu plán masivní podpory vlastního průmyslu, který podle unijních zemí hrozí poškodit evropské firmy. Spojené státy v rámci takzvaného zákona o snížení inflace (IRA), který americký prezident Joe Biden po mnohaměsíčním vyjednávání v Kongresu podepsal v srpnu, chtějí investovat do podpory ekologických produktů 369 miliard dolarů. Daňových úlev a pobídek pro firmy se dočkají v Americe vyráběné elektromobily, baterie nebo součásti elektráren na obnovitelné zdroje.

„Shodli jsme se, že tato výzva musí být vyřešena rychle a efektivně. Je nutné předejít tomu, abychom se předháněli ve výši státní podpory, což by zásadně poškodilo vzájemné vztahy,“ řekl po jednání Síkela. Unijní ministři dali najevo, že nechtějí poskytovat evropským firmám stejnou výhodu, aby jim vytvořili podmínky srovnatelné s firmami za oceánem. Jedním z řešení by podle Síkely mohlo být zahrnutí evropských společností na seznam těch, které mají v rámci systému výjimky, podobně jako například kanadské či mexické.

Americký zákon vstoupí v platnost 1. ledna. Obě strany kvůli sporu ustavily pracovní skupinu, která hledá společné východisko ze sporné situace. Naděje upínají unijní země ke schůzce zástupců Evropské komise (EK) a americké vlády, která je plánována pod hlavičkou Rady pro obchod a technologie (TTC) na 5. prosince.

Někteří ministři dnes dávali najevo, že pokud zůstanou postoje obou stran i poté rozdílné, bude muset Evropa zareagovat přípravou protiopatření.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek