Maďarská centrální banka zvýšila úrok na 13 procent, překvapivě výrazně

Maďarská centrální banka zvýšila základní úrokovou sazbu o 1,25 procentního bodu na 13 procent. Uvedla to po dnešním zasedání svého měnového výboru. Zvýšení základní sazby je výraznější, než se čekalo. Banka tak pokračuje v razantním zpřísňování měnové politiky ve snaze omezit inflaci a podpořit domácí měnu.

Analytici očekávali, že maďarská měnová autorita zvýší základní sazbu o jeden bod na 12,75 procenta. Maďarsko mělo už před dnešní úpravou nejvyšší úrokové sazby v Evropské unii. Jsou zároveň třetí nejvyšší v Evropě po druhém Moldavsku a první Ukrajině.

Maďarská centrální banka začala jako první v EU zvyšovat úrokové sazby loni v červnu. Viceguvernér Barnabás Virág minulý týden uvedl, že centrální banka, která od loňského června zvýšila svou základní sazbu o více než 12 procentních bodů, by mohla po dnešním zasedání zvážit ukončení cyklu zvyšování sazeb.

Maďarský forint, kterému se letos daří nejhůře ze všech středoevropských měn, po dnešním oznámení posílil k euru o více než půl procenta zhruba na 405,50 forintu. Před rokem stačilo na nákup jednoho eura asi 357 forintů.

Nárůst o 1,25 procentního bodu dostal úrokové sazby v Maďarsku na nejvyšší hodnotu od přelomu století. Míra inflace v zemi by se přesto mohla z 15,6 procenta, kam se vyšplhala minulý měsíc, ještě zvýšit. Vláda totiž omezila letitý strop na účty domácností za energie, uvedla agentura Reuters.

Zatímco maďarská centrální banka sazby dále zvedá, bankovní rada České národní banky (ČNB) ponechala na začátku srpna základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Další zasedání měnového výboru ČNB je plánováno na čtvrtek. Očekává se, že banka ponechá základní úrokovou sazbu na sedmi procentech, maximu od roku 1999. Na této úrovni je základní sazba od 22. června.

Polská centrální banka začátkem tohoto měsíce podle očekávání zvedla základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 6,75 procenta. Centrální banka v prohlášení neposkytla žádné náznaky ohledně budoucích rozhodnutí.

Evropská centrální banka (ECB) na začátku září na zasedání Rady guvernérů zvýšila svou základní úrokovou sazbu o rekordních 0,75 bodu na 1,25 procenta. Banka zároveň signalizovala, že bude úroky dál zvyšovat. Měnovou politikou ECB se řídí Slovensko, které je jako jediné ze zemí Visegrádské skupiny (V4) členem eurozóny.

Zdroj: čtk, Euroskop

Sdílet tento příspěvek