Evropský summit kulturního dědictví v Praze

V Praze od neděle probíhá Evropský summit kulturního dědictví. Summit se koná i u příležitosti 30. výročí zápisu historického centra Prahy na seznam UNESCO. V pondělí budou ve Státní opeře vyhlášeni letošní vítězové Cen evropského kulturního dědictví – Cen Europa Nostra.

Evropský summit kulturního dědictví organizuje Europa Nostra a její české zastoupení, ve spolupráci s Evropskou komisí a českým ministerstvem kultury a s jejich podporou. Summit je součástí oficiálního programu českého předsednictví v Radě EU, je rovněž příspěvkem k Evropskému roku mládeže 2022 a k iniciativě New European Bauhaus a je částečně financován z programu Evropské unie Kreativní Evropa.

Pražský summit vyvrcholí poutavou celodenní debatou, která se bude zabývat některými z nejnaléhavějších výzev, kterým čelí ekosystém kulturního dědictví v Evropě, jako je potřeba mobilizace sil a hlasů v solidaritě s ohroženým kulturním dědictvím Ukrajiny, úloha kulturního dědictví při podpoře míru a solidarity ve společnosti a hodnoty krásy a udržitelnosti pro inkluzivní zelenou transformaci.

Mezi vysoce postavenými účastníky budou eurokomisařka Mariya Gabriel, náměstek pro kulturní dědictví ministerstva kultury České republiky Vlastislav Ouroda, ministr kultury a informační politiky Ukrajiny Oleksandr Tkachenko (prostřednictvím videomostu),předseda Evropského výboru regionů Vasco Alves Cordeiro (prostřednictvím videomostu), starosta Atén Kostas Bakoyannis a Hermann Parzinger, výkonný prezident Europa Nostra. Agora bude vysílána živě prostřednictvím livestreamu.

Europa Nostra je panevropská federace neziskových organizací, kterou podporuje široká síť veřejných institucí, soukromých společností a jednotlivců. Organizace zahrnuje více než 40 evropských zemí. Její cena vyzdvihuje nejlepší příklady péče o kulturní dědictví. Ocenění se udílejí v kategoriích restaurování, výzkum, služba ochraně kulturního dědictví a vzdělávání, odborná příprava a zvyšování povědomí o kulturním dědictví.

V České republice byla cena udělená například v roce 2020 za přeshraniční spolupráci pro evropskou klasickou hudbu, v roce 2018 projekt záchrany rotundy sv. Václava na Malostranském náměstí nebo v roce 2017 za obnovu barokního areálu v Kuksu. Letos v červnu bylo vyhlášeno 30 finalistů z 18 zemí, v Praze bude oceněno pět nejlepších.

Summit potrvá do 27. září a na programu bude mít také vzdělávání pro odborníky z oblasti kulturního dědictví. Zabývat se bude také politikami EU ve vztahu ke kulturnímu dědictví.

Autor: Euroskop

Ilustrační foto. Zdroj Pixabay

Sdílet tento příspěvek