Vysychající evropské řeky: Více než polovina území EU se potýká s extrémním suchem

Evropu již dlouhé týdny sužuje extrémní sucho spojené s vysokými teplotami. Dopady sucha a extrémních teplot jsou obrovské a zasahují širokou škálu oblastí. Od dopravy po energetiku či zemědělství. Jedním z nejviditelnějších dopadů nízkých srážek je snížení průtoků hlavních evropských řek a oteplování jejich proudů. Problémy zaznamenávají řeky ve Francii, Rýn, Dunaj či italský Pád.

Dle nejnovějších údajů Evropské observatoře pro sledování sucha (EDO) vykazuje více než polovina území Evropské unie znaky sucha. Dle dostupných dat lze mezi nejohroženější pásy zařadit územní části Francie, Itálie, Maďarska či Portugalska.

Řeka Pád bez vody

Období sucha není pro severní Itálii neobvyklým jevem, avšak letos se odlišuje především svojí délkou i dramatičností. V posledních deseti letech Itálie zažívá již šestý suchý rok a vědci již toto sucho nazývají „chronickým“, což mu přidává na závažnosti.

Úroveň hladiny řeky Pád se ocitla na historickém minimu a do své delty její koryto vede jen desetinu běžného množství vody. Itálie by se proto pravděpodobně dala označit za zemi, na kterou současné sucho dopadá nejhůř z celého kontinentu.

Sever Itálie představuje významnou zemědělskou oblast známou především svými rýžovými poli, která jsou významná nejen svým podílem v exportu surovin ale i kulturně historickým dědictvím. Lze předpokládat, že současná krize proto kromě oslabení italského průmyslu negativně přispěje k již probíhající potravinové krizi způsobené ruskou invazí na Ukrajině.

Omezení dopravy v německém Rýnu

Přesuneme-li se do sousedního Německa, hladina nejdelší německé řeky Rýn se dostala tak nízko, že musela být omezena lodní doprava. Již nyní musí lodě vyplouvat pouze s třetinou nákladu a dle agentury AP se v příští dnech očekává další pokles hladiny.

Řeka Rýn představuje dopravní tepnu v Německu i Nizozemsku a v obou zemích hraje významnou roli v přepravě surovin i zboží. Dopravní kolaps na Rýnu se již nyní promítá do cen říční dopravy, ke které ve většině případů neexistuje alternativa. Říční doprava na řece Rýn je klíčová i pro zásobování uhelných elektráren. Nízká hladina tak pravděpodobně velmi zkomplikuje německý plán obnovy chodu uhelných elektráren v reakci na pokles dodávek ruského plynu, na kterém je Německo stále z nejméně 35% závislé.

Foto: Pohled na vysychající koryto řeky Rýn. Po týdnech sucha dosáhla hladina řeky Rýn historického minima.
Zdroj:
ČTK

Historické sucho

„Za posledních 500 let nedošlo k žádné jiné události podobné suchu z roku 2018. Ale letošní rok je podle mého názoru horší.“ Uvedl Andrea Toreti ze Společného výzkumného střediska Evropské komise. Zároveň dodal, že existuje velmi vysoké riziko, že suché podmínky budou pokračovat i v následujících třech měsících. Eurokomisař Maroš Šefčovič varoval před historickým suchem v Evropě. 

Autorka: Barbora Novotná, Euroskop.cz

Zdroj: ČTK, Evropská komise

Sdílet tento příspěvek