Ukrajina: 1 000 ukrajinských pacientů převezeno do evropských nemocnic

K 5. 8. dnešnímu dni EU úspěšně koordinovala 1 000 lékařských evakuací ukrajinských pacientů prostřednictvím svého mechanismu civilní ochrany, aby jim poskytla specializovanou zdravotní péči v nemocnicích po celé Evropě.

Vzhledem k tomu, že počet zraněných na Ukrajině každým dnem stoupá, místní nemocnice se snaží držet krok s poptávkou. Polsko, Moldavsko a Slovensko zároveň požádaly o podporu operací zdravotnické evakuace (MEDEVAC) ze svých zemí vzhledem k velkému přílivu lidí. Aby se zmírnil tlak na místní nemocnice, EU od 11. března koordinuje převozy pacientů do jiných evropských zemí, které mají k dispozici kapacitu nemocnic.

Pacienti byli převezeni do 18 zemí: Německo, Francie, Irsko, Itálie, Dánsko, Švédsko, Rumunsko, Lucembursko, Belgie, Španělsko, Portugalsko, Nizozemsko, Rakousko, Norsko, Litva, Finsko, Polsko a Česko. Mezi nedávné operace patří převoz dvou pacientů do Česka 3. srpna a 15 pacientů evakuovaných do Německa, čtyři pacienti do Nizozemska a 2 pacienti do Norska 4. srpna.

Komisař pro krizové řízení Janez Lenarčič řekl: „Neoprávněná válka Ruska na Ukrajině přivádí ukrajinské zdravotnické systémy k bodu zlomu. Aby EU pomohla Ukrajině vyrovnat se s raketově rostoucími potřebami zdravotní péče, posílila své operace. Kromě dodávek léků a lékařského vybavení na Ukrajinu prostřednictvím našeho mechanismu civilní ochrany také koordinujeme lékařské evakuace. 1000 ukrajinských pacientů bylo převezeno do nemocnic v 18 evropských zemích. Chci poděkovat všem zemím, které v této kritické době vítají ukrajinské pacienty. Solidarita EU zachraňuje životy.“

Evropská komisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakides uvedla: „Od prvního dne EU neúnavně pracuje na podpoře Ukrajiny a jejího lidu tváří v tvář brutální vojenské agresi Ruska. Mechanismus civilní ochrany EU v rámci toho umožnil pacientům, kteří naléhavě potřebují léčbu a péči, aby ji dostali v nemocnicích po celé EU, a zároveň zmírnil tlak na systémy zdravotní péče v sousedních zemích Ukrajiny. To je skutečná evropská solidarita v akci. Společně s ukrajinskými úřady také hledáme způsoby, jak přivést pacienty po ukončení léčby zpět domů, pokud se tak rozhodnou. Tato práce zachraňující životy bude pokračovat, stejně jako neochvějný závazek EU podporovat Ukrajinu“. 

Lékařské evakuace jsou finančně a provozně podporovány mechanismem civilní ochrany EU. Schéma transferu MEDEVAC podporuje přesun pacientů, kteří splňují kritéria způsobilosti, ať už jsou chronicky nemocní nebo zraněni válkou. Tento mechanismus umožňuje Komisi informovat ukrajinské orgány o tom, kde do zemí EU/EHP byli pacienti převezeni. Pro bezpečný přenos dat pacientů jsou zdravotní záznamy pacientů sdíleny pomocí systému včasného varování a reakce (EWRS).

Zdroj: Evropská komise

Sdílet tento příspěvek