Šéf řecké tajné služby rezignoval v souvislosti se sledováním mobilů

Šéf řecké tajné služby EYD Panajotis Kontoleon dnes rezignoval na svou funkci. Odůvodnil to chybným počínáním při sběru informací, uvedla agentura Reuters. Podle řeckého tisku Kontoleon minulý týden přiznal před parlamentním výborem, že tajná služba sledovala mobilní telefon jednoho z novinářů v řecké CNN. Minulý týden pak podal oznámení kvůli podezření ze sledování svého mobilu i předseda socialistů Nikos Andrulakis.

Kontoleon uvedl v dopise zaslaném řeckému premiérovi Kyriakosovi Mitsotakisovi, že podává rezignaci kvůli „zjištění chybného počínání při zákonném sledování“. Mitsotakis demisi přijal.

Tento týden řecká média informovala o tom, že Kontoleon před parlamentním výborem přiznal, že jeho služba sledovala jednoho novináře, který si na tuto praktiku stěžoval. Jednalo se ekonomického reportéra řecké stanice CNN Thanasise Kukasise, který v souvislosti s nainstalováním sledovacího programu Predator na svůj mobil podal oznámení.

Na sledování mobilu za použití programu Predator si již v únoru stěžoval další novinář, který se zabývá migrací. Oznámení podal i šéf druhé nejsilnější opoziční strany Andrulakis. Politik tvrdí, že se někdo pokoušel nainstalovat na jeho mobil špionážní program.

Rezignaci dnes podal také blízký spolupracovník a synovec premiéra Mitsotakise Grigoris Dimitriadis. Podle investigativních médií měl Dimitriadis vazby na lidi, kteří byli „přímo nebo nepřímo zapojeni do kauzy sledování telefonů“.

Řecká vláda dříve uvedla, že sledovací program Predator nepoužívá a že ani nemá obchodní vztahy se společností, která ho vyvinula.

Program Predator vytvořila v Severní Makedonii a Izraeli společnost Cytrox. Podle odborníků může program zaslat bez vědomí majitele telefonu informace o hovorech a zprávách či spustit nahrávací zařízení.

Zdroj: čtk, Euroskop

Sdílet tento příspěvek