Fiala: Česko má zájem posunout kupředu otázku rozšíření EU o západní Balkán

Česko má zájem posunout kupředu otázku rozšíření Evropské unie například o země západního Balkánu. Na tiskové konferenci po jednání vlády s Evropskou komisí v Litomyšli to dnes řekl premiér Petr Fiala (ODS). Podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové je rychlost přístupového procesu v rukou daných zemí.

Přístupové rozhovory se Severní Makedonií blokuje Bulharsko kvůli sporům o dějiny, jazyk a národní identitu. Činí tak navzdory výzvám EU i některých členských zemí, aby od veta upustila v zájmu stability a pokračování integrace tohoto regionu do EU. Brusel zahájení rozhovorů se Severní Makedonií spojil i s Albánií, bulharské veto se tak ve výsledku vztahuje i na Tiranu.

Fiala o tématu diskutoval na summitu NATO v Madridu tento týden s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a švédskou premiérkou Magdalenou Anderssonovou, ve čtvrtek o tom hovořil v Praze s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem a i dnes se problematiky dotkla vláda při jednání s Evropskou komisí.

EU nesmí vytvářet zbytečné překážky

Podle premiéra je nutné pracovat na tom, aby se integrační procesy posunuly kupředu a odblokovaly se překážky ve vztazích mezi jednotlivými zeměmi. Také ze strany EU nesmí vznikat zbytečné překážky, pokud země plní podmínky, míní. Na věc je nutné se podle něj dívat i z hlediska nové bezpečnostní situace a nových výzev a rizik, před kterými Evropa stojí. V tomto ohledu zmínil také rozšíření NATO o Švédsko a Finsko.

Fiala považuje za důležité nepovolit, aby se oblast Balkánu destabilizovala nebo aby v ní mohla příliš působit ruská dezinformační kampaň a propaganda. „Je to v zájmu nás všech a Evropská unie nemůže hledět jen na východ nebo na jih. Musí se dívat všemi směry, jen tak bude silnější a úspěšnější,“ dodal.

Von der Leyenová zmínila, že se různé kandidátské země nebo státy, které požádaly o členství v EU, ocitají v různé fázi procesu, který je v jejich rukou. Šéfka Evropské komise zmínila, že EU investuje do regionu západního Balkánu peníze na projekty, které země samy navrhují.

Kandidátský status pro Ukrajinu a Moldavsko

Kandidátský status nedávno získaly Ukrajina a Moldavsko. EU tím podle Fialy ukázala, za jakými hodnotami stojí a že má otevřené dveře. „Má to velký symbolický význam pro Ukrajinu. Je to morální povzbuzení Ukrajinců v jejich těžkém boji. Dali jsme tím jasně najevo, že stojíme s nimi, že chápeme, že bojují za nás, sdílejí stejné hodnoty,“ poznamenal.

Von der Leyenová dodala, že EU pracuje na plánu obnovy Ukrajiny. „Nejlepší by bylo, a my na to cílíme, aby Ukrajina zkombinovala investice také s reformami. To by jí otevřelo cestu k Evropské unii,“ doplnila.

Zdroj: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek