Polsko chce, aby se Berlín ujal hlavní role v evropském bezpečnostním systému

Ruská invaze na Ukrajina byla fiaskem německé východní politiky, před kterou Polsko opakovaně varovalo. Včera to po jednání s německou ministryní zahraničí Annalenou Baerbockovou prohlásil šéf polské diplomacie Zbigniew Rau. Ministr zároveň ocenil Německo za změnu přístupu k Moskvě a za podporu Ukrajiny. Vyzval rovněž Berlín, aby se ujal hlavní role v evropském bezpečnostním systému.

„Ruská invaze byla nejen fiaskem a otřesem německé východní politiky,“ řekl Rau, podle kterého se plně ukázala energetická závislost západních zemí na Rusku. „Polsko opakovaně varovalo německé vlády před politikou vůči Rusku, která byla založena na přáních a ne na hodnocení politického vývoje v Rusku,“ řekl. Poznamenal, že německá snaha zakotvit Rusko v evropských strukturách vedla k růstu energetické závislosti a zároveň i k respektování ruských zahraničních politických zájmů.

Rau zdůraznil, že Německo po invazi prošlo složitou proměnou svého přístupu k Rusku. „Obdivuji změnu německé zahraniční politiky,“ řekl s tím, že Německo se může plně na podporu Varšavy spolehnout. Zároveň vyzval Berlín, aby převzal odpovědnost za evropskou bezpečnost.

„Nepochybujeme, že Německo by mělo převzít hlavní roli v otázce bezpečnosti Evropy,“ řekl Rau. Chce také, aby Berlín podpořil kandidátský status Ukrajiny na členství v Evropské unii. „Neexistuje jiná alternativa,“ poznamenal.

Podle Raua nemůže Německo stát stranou, pokud má Ukrajina ruskou invazi překonat. „Spolupracujeme na dodávkách zbraní včetně těžkých a posilujeme východní křídlo Severoatlantické aliance,“ řekla Baerbocková.

Šéfka německé diplomacie zopakovala, že cílem nejen Německa, ale celé Evropské unie je zbavení se závislosti na ruské ropě a plynu.

„Již jsme jako EU přijali pět balíků sankcí a věřím, že najdeme shodu i na šestém,“ řekla Baerbocková o přípravě dalších protiruských opatření, jejichž součástí má být i embargo na ropu z Ruska. Proti takovému zákazu je prozatím Maďarsko. „Budeme postupovat společně a solidárně,“ řekla ministryně. Dodala, že unijní státy dostanou na opětovné získání energetické nezávislosti dostatek času, aby tento složitý krok jednotu EU nenarušil.

Baerbocková se krátce po jednání s Rauem setkala také se svou novou francouzskou kolegyní Catherine Colonnaovou, která v čele francouzské diplomacie vystřídala Jeana-Yvese Le Driana. Také Colonnaová, pro kterou byla včerejší návštěva Berlína první zahraniční cestou v ministerské funkci, žádá další zpřísnění protiruských sankcí. „Musíme co nejrychleji prosadit šestý sankční balík, který počítá se zákazem dovozu ruské ropy,“ řekla. Je přitom přesvědčená, že odlišné postoje k novým opatřením se podaří překonat. „Jsem optimistická, řešení najdeme,“ uvedla.

Sdílet tento příspěvek