Čtyři země EU vyzývají k využití zmrazených ruských aktiv na obnovu Ukrajiny

Slovensko, Litva, Lotyšsko a Estonsko v úterý vyzvou k zabavení ruských aktiv zmrazených Evropskou unií. Chtějí, aby jimi bylo možné financovat obnovu Ukrajiny po ruské invazi. S odvoláním na společný dopis těchto čtyř zemí to dnes uvedla agentura Reuters.

Ukrajina 3. května odhadla částku potřebnou k obnově infrastruktury a nápravě ekonomiky na přibližně 600 miliard dolarů. Tato částka ale pravděpodobně ještě vzroste vzhledem k tomu, že válka je stále v plném proudu, uvádí se v dopise.

„Podstatnou část nákladů na obnovu Ukrajiny, včetně odškodnění obětí ruské vojenské agrese, musí uhradit Rusko,“ píší čtyři země v dopise, který v úterý předloží ministrům financí členských zemí. V dokumentu, s nímž se Reuters seznámil, je rovněž výzva, aby unijní sedmadvacítka začala připravovat další sankce vůči Kremlu.

„Pokud Rusko nezastaví vojenskou agresi proti Ukrajině, neměly by mezi EU a Ruskem zůstat žádné ekonomické vazby, aby žádné naše finanční zdroje, výrobky či služby nepodporovaly ruskou válečnou mašinérii,“ uvádí se v prohlášení.

Slovensko, Litva, Lotyšsko a Estonsko v dopise poznamenávají, že EU a její podobně smýšlející spojenci již zmrazily aktiva ruských fyzických a právnických osob a rezervy centrálních bank ve výši přibližně 300 miliard dolarů.

„Nyní musíme najít legální způsoby, jak maximalizovat využití těchto zdrojů pro financování pokračujícího úsilí Ukrajiny čelit ruské agresi i pro poválečnou obnovu země,“ uvedli.

„Zabavení státního majetku, jako jsou rezervy centrálních bank, nebo aktiv společností vlastněných státem, má v tomto ohledu přímou souvislost a dopad,“ píší čtyři členské státy v dopise.

Evropská komise minulý týden uvedla, že by mohla prověřit, zda je možné podle vnitrostátních právních předpisů a zákonů EU zabavit zmrazená ruská aktiva k obnově poválečné Ukrajiny. Nezmínila se ale o rezervách centrálních bank. Různí představitelé EU upozornili, že zabavení ruského majetku je právně ošemetné, protože k tomu neexistuje vhodná unijní právní úprava.

„V případech, kdy nebudou nalezeny legální způsoby konfiskace majetku, by měl být tento majetek použit jako páka a uvolněn až poté, co Rusko nahradí Ukrajině všechny způsobené škody,“ uvádějí podle Reuters čtyři unijní země ve svém dopise.

Sdílet tento příspěvek