Transevropské energetické sítě (TEN-E): Rada dává zelenou novým pravidlům pro přeshraniční energetickou infrastrukturu

Rada přijala 16. května revidované nařízení o transevropských energetických sítích (TEN-E). Cílem nových pravidel je modernizovat, dekarbonizovat a propojit přeshraniční energetické infrastruktury členských států, a pomoci tak EU dosáhnout jejích cílů v oblasti klimatické neutrality do roku 2050. Dalším cílem revidovaného nařízení je rovněž pokračovat v zajišťování integrace trhu, konkurenceschopnosti a bezpečnosti dodávek.

Přijetí tohoto programu navazuje na předběžnou dohodu, jíž bylo s Evropským parlamentem dosaženo v prosinci 2021, a je posledním krokem postupu přijetí. Mimo jiné se novými pravidly ukončí podpora nových projektů v oblasti zemního plynu a ropy a zavedou povinná kritéria udržitelnosti pro všechny projekty. Revidovaná pravidla zjednoduší a urychlí povolovací a schvalovací postupy. Transevropské energetické sítě kladou důraz na energie z obnovitelných zdrojů u všech zařízení, včetně inteligentních plynárenských soustav, zároveň poskytují možnost nezávazné spolupráce v oblasti plánování elektroenergetických soustav na moři.

Více o TEN-E

Evropská komise předložila svůj návrh revidovaného nařízení o TEN-E dne 15. prosince 2020. Revize nařízení o TEN-E stanoví 11 prioritních koridorů a 3 prioritní tematické oblasti, které je třeba rozvíjet a propojit. Aktualizuje kategorie infrastruktury způsobilé pro podporu s důrazem na dekarbonizaci a přidává nové zaměření na elektrizační soustavy na moři, vodíkovou infrastrukturu a inteligentní sítě. To bude probíhat především prostřednictvím projektů společného zájmu, které jsou způsobilé pro financování z Nástroje pro propojení Evropy na období 2021–2027. Seznam projektů společného zájmu přijímá Komise formou nařízení v přenesené pravomoci na základě posouzení tzv. regionálními skupinami.

Více zde.

Sdílet tento příspěvek