Agentura Europol: Ochrana občanů EU před kriminalitou


text: Tereza Chlebounová grafický design: Kristina Kollertová, Euroskop

Rozbití zločineckých gangů, odhalování padělatelů peněz nebo obchodu s lidmi, boj proti terorismu – Evropský policejní úřad známý pod zkratkou Europol má na svém kontě na 40 tisíc mezinárodních vyšetřování ročně. O práci a úspěších této agentury se dočtete v dalším dílu seriálu Euroskopu.

Evropský policejní úřad (Europol) je agentura Evropské unie, která pomáhá jednotlivým členským státům v boji se závažnou mezinárodní trestnou činností a terorismem. Podporuje policii, celní správu a další donucovací orgány členských zemí při vyšetřování a aktivitách bojujících proti kriminálním hrozbám. Jeho cílem je zlepšit bezpečnostní situaci v Evropě.

Europol sídlí v nizozemském Haagu, v každé zemi má ale svou národní jednotku, která zajišťuje spolupráci s orgány dané země. Spolupracuje také s řadou mezinárodních organizací a partnerských zemí, které nejsou členy Unie.

Sídlo Evropského policejního úřadu v nizozemském Haagu

Sídlo Evropského policejního úřadu v nizozemském Haagu. Zdroj: Europol

Jakými hrozbami se Europol zabývá?

Europol odhaluje rozsáhlé zločinecké a teroristické sítě a zabývá se hrozbami, které představují pro bezpečí a život obyvatel EU. Jedná se zejména o terorismus, mezinárodní obchod s drogami, praní špinavých peněz, organizované podvody, padělatelství, pašování cigaret, podvody v oblasti DPH nebo převaděčství osob. Zároveň se zaměřuje i na nová nebezpečí, jako je kyberkriminalita nebo obchodování s lidmi.

Vydává pravidelná hodnocení hrozeb a analýzy trestné činnosti v Evropské unii, díky nimž státy získávají lepší přehled o situaci a vývoji terorismu, struktuře organizovaných zločineckých skupin nebo nových hrozbách. Europol má k dispozici zhruba stovku analytiků v oblasti trestné činnosti, kteří patří k nejkvalifikovanějším v Evropě. Celkem agentura zaměstnává více než 1000 lidí.

Europol byl založen v roce 1999; po teroristických útocích v Paříži a Bruselu (v listopadu 2015, respektive březnu 2016) došlo k posílení jeho pravomocí. V čele agentury stojí od května 2018 Belgičanka Catherine De Bolle.

Na úspěšných operacích Europolu se podílela i ČR

Evropský policejní úřad je zapojen do více než 40 000 mezinárodních vyšetřování ročně. I v loňském roce se mu podařilo úspěšně zabránit celé řadě kriminálních aktivit.

V květnu 2019 například v rámci operace Icebreaker (Ledoborec) rozbil jeden z nejaktivnějších zločineckých gangů v Evropě, který se podílel na pašování drog a cigaret, vraždách a praní špinavých peněz. Akce se zúčastnilo na 450 policistů a celníků z unijních zemí. K zatýkání podezřelých došlo ve Španělsku, Polsku, Británii a Litvě.

Loni v srpnu pak Europol zatknul v 18 evropských zemích 70 lidí při rozsáhlé operaci namířené proti obchodování s dětmi. V listopadu se mu podařilo ukončit fungování zákeřného hackerského nástroje, který útočníkům umožňoval plně kontrolovat napadené zařízení. Na jeho zablokování se podílela i Česká republika.

Europol pomohl dopadnout zločince Chorvatsku či Portugalsku

V rámci mezinárodní operace Europolu se podařilo v září odhalit v Chorvatsku gang, který podvodně obchodoval s luxusními auty a krátil daně. Skupina zřejmě založila několik obchodních společností i na území České republiky. Na operaci spolupracovali čeští, slovenští, němečtí a bulharští vyšetřovatelé.

Ve stejné době portugalská policie za podpory Europolu rozbila druhou největší síť padělatelů peněz v Evropě, která vyráběla velmi zdařilé falešné eurobankovky. Při zátazích ve Francii, Německu, Portugalsku, Španělsku a dalších zemích se podařilo zabavit padělané bankovky v hodně přesahující 1,3 milionu eur (33,6 milionu korun).

Autor: text: Tereza Chlebounová, grafický design: Kristina Kollertová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality