Estonsko převezme předsednictví EU – jaké jsou jeho priority?


Tereza Chlebounová, Euroskop, 23. 6. 2017

Od 1. července převezme rotující předsednictví Rady Evropské unie Estonsko a vystřídá tak Maltu, která jej vykonávala předchozích šest měsíců. Takzvané předsednické trio vytvoří s Bulharskem a Rakouskem, které čeká předsednictví v roce 2018. Estonsko se chce soustředit především na dokončení jednotného vnitřního trhu a digitalizaci, mezi jeho priority ale bude patřit i bezpečnost či energetická unie.

Původně měla od 1. července Radě předsedat Velká Británie, po referendu o brexitu ale britská premiérka Theresa Mayová ohlásila, že její země se svého předsednictví vzdá. Podle serveru Politico.eu její mluvčí uvedl, že Británie bude příliš zaneprázdněná vyjednáváním odchodu z EU. Všechny země se tak posunuly v rozpisu předsednictví o půl roku dopředu.

Estonsko se chopí předsednictví poprvé

Od roku 2008 byl zaveden systém, kdy tři po sobě jdoucí předsednické země utváří takzvané trio a sestaví společný programový rámec na celých 18 měsíců, respektive tři semestry. Cílem je zajistit větší návaznost jednotlivých předsednictví. Estonsko tvoří trojici s Bulharskem a Rakouskem, které přijdou na řadu v roce 2018.

Obvykle trio zahrnovalo alespoň jeden starý a jeden nový členský stát. Server Euractiv.com si všímá, že tentokrát trio obsahuje hned dvě země, které budou vykonávat předsednickou funkci vůbec poprvé – Estonsko, které vstoupilo do EU v roce 2004, a Bulharsko, které je členem teprve od roku 2007.

Logo estonského předsednictví EU 2017

Na logu estonského předsednictví figurují jedničky a nuly – odkaz na téma digitalizace, které Estonsko zařadilo mezi priority své agendy. Zdroj: https://www.eu2017.ee


Propojená, bezpečná, digitální a inkluzivní EU

Podle oficiálních webových stránek estonského předsednictví klade Estonsko důraz zejména na rovnováhu různých názorů, tradic a zájmů v rámci EU tak, aby výsledek byl co nejlepší pro všechny občany Unie. Motto předsednictví je „Unity through balance“, tedy jednota dosažená prostřednictvím rovnováhy.

Předsednictví si stanovilo čtyři hlavní priority: otevřenou a inovativní evropskou ekonomiku, bezpečnou a spolehlivou Evropu, digitální Evropu s volným pohybem dat a inkluzivní a udržitelnou Evropu. V rámci první priority se chce Estonsko soustředit na dokončení jednotného vnitřního trhu EU a propojení trhu s energiemi. Bude se snažit usnadnit podnikání a poskytování služeb nebo posunout vyjednávání Unie o obchodních dohodách s třetími zeměmi. Zaměří se také na zajištění stability bankovního sektoru, férovou soutěž a boj proti daňovým únikům.

V oblasti bezpečnosti se chce Estonsko věnovat posílení boje proti terorismu a organizovanému zločinu a posílení vnitřní bezpečnosti a vnějších hranic EU za využití moderních technologií. Kromě toho klade důraz na zvýšení výdajů na obranu, rozvoj evropské obranné spolupráce, partnerství EU s NATO, ale také posílení vztahů s východními sousedy Unie. Pokračovat chce i v řešení migrační krize a reformě společného azylového systému.

Digitalizace je silnou stránkou Estonska

Důležitým tématem je pro Estonsko digitalizace a využití nových technologií. Během předsednictví chce podporovat rozvoj přeshraničního internetového obchodu a služeb, zajistit moderní a bezpečnou elektronickou komunikaci dostupnou po celé Evropě a pokročit v poskytování digitálních veřejných služeb napříč státy tak, aby zjednodušily každodenní život.

Podle serveru Euractiv je právě digitální trh jeden z klíčových bodů programu, který reflektuje skutečnost, že v Estonsku došlo v poslední době k nebývalému využití technologií, díky nimž se proměnila tamní ekonomika i správa státu. Předsednické trio Estonsko, Bulharsko a Rakousko také bude usilovat o zlepšení digitální bezpečnosti, funkčnost a propojení existujících i nových IT systémů.

V rámci čtvrté priority bude estonské předsednictví podporovat rovné příležitosti na pracovním trhu a sociální začlenění nebo modernizaci pravidel, která by měla usnadnit pracovní mobilitu a volný pohyb osob. Kromě toho se chce zasadit o čistší životní prostředí a udržitelný rozvoj.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek