Na Erasmus vyjelo jen za loňský rok přes 8 tisíc Čechů


Tereza Chlebounová, Euroskop, 18. 12. 2017

Loni vyjelo v rámci programu Erasmus+ na studijní pobyt do zahraničí 8104 Čechů, jejich počet rok od roku stoupá. Vyplývá to ze zprávy Evropské komise o programu Erasmus+ za rok 2016. Díky programu získalo v roce 2016 zkušenosti v zahraničí 725 tisíc studentů, učňů, stážistů či učitelů.

V průběhu letošního roku probíhaly po celé Evropě oslavy 30. výročí existence programu Erasmus. Evropská komise na konci listopadu souběžně s ukončením oslav vydala zprávu, která mapuje jeho úspěchy v roce 2016. Program loni pomáhal financovat téměř 21 tisíc projektů, což je o 15 % více než v předchozím roce.

Erasmus+ v roce 2016 podpořil 725 tisíc studijních a pracovních výjezdů do zahraničí a zapojilo se do něj na 79 tisíc organizací. Podařilo se také navýšit rozpočet programu, který ve srovnání s rokem 2015 stoupl o 7,5 % na 2,27 miliard eur.

ČR vysílá i přijímá čím dál více studentů

V České republice se počet studentů a stážistů vysílaných do zahraničí v rámci Erasmus+ rok od roku zvyšuje. Zatímco v akademickém roce 2008/2009 vyslalo Česko 6045 lidí, v roce 2015/2016 už se jednalo o 8104 lidí.

Ještě výrazněji se zvyšuje počet studentů a stážistů, kteří do ČR v rámci programu Erasmus+ přijíždějí. V akademickém roce 2015/2016 to bylo 9650 lidí, zatímco o sedm let dříve si Česko za svou destinaci vybrala méně než polovina (4171).

Erasmus statistika

Kolik studentů z Česka se zúčastnilo programu Erasmus+ a kolik naopak do Čech přijelo. Zdroj: Evropská komise

Pro Čechy je nejčastější destinací Německo a Španělsko

Nejvíce studentů vyslala v rámci programu Erasmus+ Masarykova univerzita v Brně, následovala Univerzita Karlova v Praze a Univerzita Palackého v Olomouci. Studenti volili jako svou destinaci nejčastěji sousední Německo, na druhém místě se umístilo Španělsko a na třetím Francie.

Výměn se mohou účastnit také učitelé a lektoři. V roce 2015/2016 jich vyjelo do zahraničí 2958, naopak do ČR jich přijelo 3206.

Celkově v roce 2016 využilo v České republice podporu programu Erasmus+ 428 projektů, do nichž bylo zapojeno 15 275 lidí. Na projekty mobility osob v rámci všech úrovní vzdělávání včetně odborné přípravy a vzdělávání dospělých bylo pro ČR celkem vyčleněno 29,22 milionů eur.

Nejoblíbenější destinace studentů v programu Erasmus

Tři nejoblíbenější univerzity mezi účastníky programu Erasmus jsou ve Španělsku. Zdroj: Úřad vlády ČR, Evropská komise

Dvě třetiny rozpočtu programu jsou určeny na stipendia

Program Erasmus+ podporuje pobyty v zahraničí pro studenty, učitele, učně, dobrovolníky nebo i vedoucí mládeže a funkcionáře amatérských sportovních organizací. Dvě třetiny rozpočtu programu jdou na stipendia účastníků těchto pobytů.

Kromě toho přiděluje Erasmus + finanční prostředky na partnerství vzdělávacích zařízení, mládežnických nebo třeba nevládních organizací. Podporuje také reformy v členských státech, které mají modernizovat vzdělávání a odbornou přípravu, případně podpořit inovace, podnikatelské dovednosti a zaměstnanost.

Bližší informace o programu naleznete zde: https://www.euroskop.cz/612/sekce/vzdelavaci-programy-eu/

Autor: Tereza Chlebounová

Sdílet tento příspěvek