Vláda bude vystupovat proti návrhu směrnice EU o zbraních


Euroskop, čtk, 12. 5. 2016

Vláda ve středu odmítla návrh evropské směrnice týkající se kontroly nabývání a držení střelných zbraní. Návrh by vedl v Česku ke ztrátě tisíců pracovních míst, uvedl na twitteru ministr vnitra Milan Chovanec. Ministr obrany Martin Stropnický doplnil, že jde o zásadní zpřísnění legálního držení zbraní. „Nejen vzhledem k bezpečnostní situaci s ním nelze souhlasit,“ konstatoval.

Ministerstvo vnitra v návrhu pro zasedání kabinetu doporučilo, aby zástupci ČR „při všech možných příležitostech“ aktivně vystupovali proti návrhu evropské směrnice o kontrole zbraní. Podle analýzy by kvůli tomu premiér a někteří ministři měli co nejdříve navázat neformální kontakt s příslušnými eurokomisaři. Proti navrhovaným změnám, jež reagují na teroristické útoky v Paříži, už se vyslovily Sněmovna a Senát.

Vláda nechce ničení exponátů v muzeích

Hlavním cílem změny směrnice je posílení boje proti nedovolenému obchodování se střelnými zbraněmi. Česko kritizuje, že návrhy dopadají výlučně na legální držitele zbraní, nikoliv na nelegální zbraně, které jsou k páchání teroristických útoků používány. Předkládaná analýza možných dopadů změn uvádí, že by mohly být rizikem pro vnitřní bezpečnost ČR a že by znamenaly ztrátu tisíců pracovních míst.

Z českého pohledu patří mezi nejproblematičtější změny směrnice přesunutí většiny poloautomatických zbraní mezi zakázané zbraně a požadavek na znehodnocení zakázaných zbraní ve sbírkách a muzeích.

Zbraně

Hrozí odliv zbraní do nelegální sféry

Vadí také to, že by členský stát EU nemohl povolit výjimku z držení zakázané zbraně pro civilní subjekt. „Za zásadní bezpečnostní riziko považujeme hrozící masivní odliv doposud legálních zbraní do nelegální sféry,“ varuje analýza.

„Vzhledem k historické zkušenosti a stávající atmosféře ve společnosti nelze očekávat, že by legální držitelé zbraní odevzdali nově zakázané zbraně. Lze předpokládat, že dojde k razantnímu zvýšení počtu nelegálně držených zbraní, protože legální držitelé zbraní nově zakázaných je prohlásí za ztracené nebo odcizené,“ dodává.

Utlumení výroby zbraní může ohrozit bezpečnost

Ministerstvo dodalo, že utlumením výroby nebo jejím přesunem mimo EU by stát ztratil schopnost vyrábět zbraně a munici v době ohrožení a hrozil by zánik zbrojní výroby jako takové.

Po zveřejnění návrhu směrnice roste podle vnitra počet žadatelů o vydání zbrojního průkazu, který od roku 2010 klesal. Od loňského července do konce letošního března přibylo 4400 nových držitelů průkazů. Průkaz má nyní přes 294.000 lidí a ministerstvo čeká, že jejich počet bude dál stoupat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek