Energie v květnu 2016

09.06.2016
Euroskop

EP má námitky vůči plánovanému plynovodu Nord Stream II, Cena elektřiny pro domácnosti v EU roste, EP vyhlašuje boj energetické chudobě

  • Poslancům EP se nelíbí ruský projekt Nord Stream II

  • Rezoluce EP se zabývá chystanou reformou trhů s elektrickou energií

Krátce…

EP má námitky vůči plánovanému plynovodu Nord Stream II

Poslanci EP 10. 5. 2016 vyjádřili svoje obavy z plánovaného plynovodu Nord Stream II, který by měl dvojnásobně navýšit kapacitu přepravní cesty z Ruska do Německa přes Baltské moře. Konsorcium energetických společností, vedené ruským Gazpromem, které tento projekt prosazuje, ho označuje za prostředek k posílení konkurence na evropských trzích s plynem. Podle některých poslanců (včetně předsedy poslanecké frakce EPP Manfreda Webera) však nelze uvažovat jen v ekonomických termínech, stejnou měrou by měly být zahrnuty rovněž geopolitické aspekty. Tento postoj naráží na obavy ze zhoršení postavení zemí střední a východní Evropy (zejména Ukrajiny) vůči Rusku, které by nastalo, pokud by byly tranzitní cesty pro přepravu ruského plynu do západní Evropy přesunuty mimo jejich území.

Cena elektřiny pro domácnosti v EU roste, EP vyhlašuje boj energetické chudobě

EP 26. 5. 2016 přijal nezávaznou rezoluci zabývající se právy spotřebitelů na trzích s elektrickou energií a bojem s energetickou chudobou. Rezoluce vychází z usnesení výboru ITRE (více v příspěvku „Výbor ITRE chce posilnit práva spotřebitelů na trzích s elektrickou energií”, Energie v dubnu 2016) a reaguje na proces přípravy nové podoby trhů s elektrickou energií (více v příspěvku „Komise navrhuje konkrétní opatření pro vybudování energetické unie”, Energie v červenci 2015). Podle poslanců by měl tržní design otevírat možnost pro nové obchodní modely umožňující větší flexibilitu při zapojení koncových spotřebitelů a posilovat jejich postavení vůči dodavatelům energie. Poslanci se rovněž zabývali fenoménem energetické chudoby, která podle rezoluce ohrožuje až 50 mil. evropských občanů. V tomto ohledu navrhují především podporu možnosti měnit dodavatele energie a dostupnost informací o cenových tarifech. Dalším příspěvkem do debaty na tomto poli je rovněž statistika Eurostatu, podle které v roce 2015 vzrostly v EU ceny elektřiny pro domácnost v průměru o 2,4 %. K největšímu nárůstu cen došlo v Lotyšsku (+26.8 %) a Belgii (+15.1 %), zatímco v ČR byl zaznamenán mírný pokles (-0,6 %). Dalším zajímavým číslem je v kontextu značných investic do energetické tranzice i mírný pokles cen v Německu (-0,9 %).

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality