Lídři schválili strategii EU na podporu investic


Marie Bydžovská, Euroskop, 18. 12. 2014

První summit pod vedením nového předsedy Evropské rady Donalda Tuska skončil nezvykle již po prvním dni. Lídři schválili investiční strategii a jednali o situaci na Ukrajině a v Rusku.

„Právě jsme skončili první část jednání. Dohodli jsme se na třech věcech. Za prvé požadujeme rychlé ustavení Evropského fondu pro strategické investice (EFSI), za druhé obnovení závazku posílit strukturální reformy a za třetí pokračování v cestě ke zdravým veřejným financím. Tato trojice společně formuje naší strategii, jak urychlit hospodářské oživení,“ oznámil nový předseda evropských summitů Tusk ve video přenosu z jednacího sálu.

Český státní tajemník pro EU Tomáš Prouza řekl pro Euroskop, že seznam projektů pro využití možností fondu EFSI bude Česko vybírat příští rok na jaře, poté, co bude na stole legislativní úprava Junckerova balíčku. „Rádi bychom se soustředili na oblasti dopravní a energetické infrastruktury, projektů v oblasti digitální ekonomiky a projektů na podporu malých a středních podniků. Výběr projektů budeme koordinovat i s našimi sousedy a v rámci V4,“ dodal.

Více o Evropském fondu pro strategické investice (EFSI)

Podle Tuska se premiéři a prezidenti také dohodli na pracovní náplni EU v následujících měsících. Předseda Evropské rady v této souvislosti zmínil energetickou unii, jednotný digitální trh či dokončení dohod o volném obchodu. Dnešní schůzka zdůraznila i potřebu zlepšit řízení měnové unie a posílení boje s těmi, kdo se vyhýbají placení daní.

Komise dostala za úkol představit členským zemím EU návrh týkající se energetické unie v dostatečném předstihu před březnovým summitem. EU a USA by zase měly podle Závěrů vynaložit veškeré úsilí, aby jednání o transatlantickém partnerství v oblasti obchodu a investic byla završena do konce roku 2015.

Šance na dočerpání fondů EU

Pro Česko je podstatné, že se mu společně se Slovenskem podařilo prosadit do Závěrů summitu politický příslib, který otevírá možnost dočerpání některých nevyužitých peněz z fondů Evropské unie. „Komise dostala za úkol, aby hledala řešení proto, aby stávající evropské programy (pro období 2007 – 2013) mohly být maximálně dočerpány,“ prohlásil český premiér Bohuslav Sobotka po jednání prezidentů a premiérů členských států unie.

Podle Sobotky začnou česká ministerstva okamžitě jednat s Komisí, aby s ní konzultovaly možnou záchranu některých nevyčerpaných peněz. Jen za letošní rok se podle něj jedná o přibližně 20 miliard korun. „Nejde však o prodloužení doby ani navýšení dosavadní hodnoty financí určených na jednotlivé projekty,“ zdůraznil premiér.

Další ze závěrů vrcholné schůzky se týká dlouhodobých projektů zahájených v minulém rozpočtovém období a pokračujících do toho současného. „Podařilo se nám prosadit odkaz na možnost financování dlouhodobějších projektů v nové finanční perspektivě,“ uvedl Sobotka.

„Půjde především o tzv. velké projekty, tedy projekty v oblasti dopravy a vědy a výzkumu, které se dají rozdělit do několika částí. První části těchto projektů tak budeme moci platit z prostředků na roky 2007-13 a další části pak z prostředků na roky 2014-2020. Z tohoto fázování by mohly těžit až dvě desítky velkých projektů a státní rozpočet díky tomu může ušetřit až desítky miliard korun,“ řekl pro Euroskop Prouza.

Závěry prosincové Evropské rady

V druhé části setkání se vrcholní politici EU věnovali zahraničně-politickým otázkám, především dění na Ukrajině a v Rusku. Lídři se shodli, že je potřeba, aby nová vláda premiéra Jaceňuka realizovala potřebné reformy, které jsou součástí politické části asociační dohody s Ukrajinou. EU podle nich také musí trvat na úplném naplnění minských dohod.

Podle českého premiéra bude jednání o poskytnutí další evropské pomoci Kyjevu nadále koordinovat šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová. Ekonomická situace země není jednoduchá, liší se výrazně částky, které by Ukrajina potřebovala, podotkl český premiér.

Summit Cola Light

Jako poslední bod svého video příspěvku Tusk uvedl, že není třeba, aby se lídři členských států sešli i ke druhému dnu jednání, jak bylo původně v plánu.

Kvůli krátkému trvání a nezvykle stručnému, pouze třístránkovému, návrhu Závěrů nicméně získal dnešní summit již během konání přezdívku „Cola Light summit“. Jejím autorem je Guy Verhofstadt, belgický expremiér a lídr liberální frakce Evropského parlamentu ALDE, který oba aspekty kritizoval. Pro srovnání loni v prosinci čítaly Závěry summitu lídrů EU 26 stran.

Portál Euobserver však poukázal na to, že novinky mají i své příznivce. „Mám rád Colu Light,“ cituje evropského diplomata, podle nějž „kratší a více koncentrované Závěry pomohou urychlit rozhodování a zvýší transparentnost“.

Ačkoliv Tusk předsedal unijnímu summitu poprvé, není na vrcholných setkáních EU žádným nováčkem. Účastní se již 48. summitu Evropské rady. Delší zkušenost měla dnes v jednacím sále jen německá kancléřka Angela Merkelová a také nový šéf Evropské komise a bývalý lucemburský premiér Jean-Claude Juncker.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality