Nezávislé Skotsko? Obě strany už útočí na city


Petr Zenkner, Euroskop, 17.9. 2014

Ve čtvrtek se rozhodne o osudu Velké Británie. K hlasování o nezávislosti Skotska se zaregistrovalo 4,3 milionu voličů. Hlasovat mohou všichni občané Británie a EU žijící ve Skotsku, kteří jsou starší 16 let.

Výsledky referenda budou známy v pátek ráno, kolem osmé hodiny. Tři nejnovější průzkumy mínění ukazují, že před referendem mají mírnou převahu unionisté, podíl stoupenců skotské samostatnosti ale vzrostl (viz box).

Přečtěte si náš rozhovor se zastáncem skotské nezávislosti

Separatisté versus unionisté

Kampaň separatistů, iniciativa YES, SCOTLAND, vznikla v květnu 2012. Jejím hlavním článkem je Skotská národní strana, která má od voleb 2011 jednobarevnou vládu, opírající se v 129členném skotském parlamentu o většinu 69 poslanců.

Odborníci hodnotí kampaň jako velmi profesionální. Zapojilo se do ní hodně dobrovolníků, kteří opakovaně navštěvují domácnosti, a dokázali zmobilizovat voliče. Deklaraci za nezávislost už podepsalo víc jak milion Skotů.

V kampani druhé strany BETTER TOGETHER (Lepší společně) se sjednotily tři hlavní britské strany – konzervativci, labouristé a liberálové. Jejich hlavním představitelem je labouristický politik Alistair Darling.

Alex Salmond
Skotský „zemský“ premiér Alex Salmond. Pokud v referendu uspěje kampaň YES, může být od roku 2016 partnerem Davida Camerona. Pokud tedy bude premiérem „zbytkové“ Británie on. (foto: čtk)

Unionisté v posledních dnech změnili taktiku. Už nezdůrazňují jen potenciální negativa samostatnosti, ale emotivně vyzývají k setrvání ve Velké Británii a nabízejí Skotům nové pravomoci. Premiér David Cameron dokonce v projevu prohlásil, že odtržení Skotska by mu zlomilo srdce a že zachování unie je pro něj důležitější než vlastní strana.

Řadu Skotů k volbě pro nezávislost nežene jen národní cítění, ale i nesouhlas s politickým směřováním, které prosazují „londýnské“ strany. Ve Skotsku není zrovna populární éra Margaret Thatcherové, kdy téměř zanikl místní těžký průmysl. Konzervativci také nemají ve Skotsku téměř žádnou podporu. Skotové v prvních volbách po zisku vlastního parlamentu (1999, 2003) volili většinou labouristy a liberály. Od roku 2007 ale začal vzestup Skotské národní strany, která je ekonomicky spíše sociálně demokratická.

„Jedním z nejpůsobivějších argumentů pro nezávislost je, že Británie je stále více pravicová a thatcherovská země s rostoucí nerovností. Mnohé z toho je nadsázka, ale nacionalisté byli s to prosazovat argument, že když chce Skotsko napodobit moderní sociálnědemokratické severské země, musí se odtrhnout od toryovské Británie,“ uvedl Charles Grant z londýnského Střediska pro evropskou reformu.

Krizový scénář pro nezávislost

Pokud zvítězí u Skotů YES, budou britští politici v následujících 24 hodinách čelit hned několika rizikům. Agentura Bloomberg upozorňuje na možnost hromadného vybírání vkladů, krizi důvěry v britskou libru a případné problémy s hotovostí v bankách. Britský list The Independent napsal, že britské banky kvůli tomu v tichosti přesunují miliony bankovek do Skotska.

Guvernér britské centrální banky Mark Carney a ministr financí George Osborne by v případě výhry stoupenců nezávislosti museli jednat během několika hodin. Carney přiznal, že „rezervní plán“ má. Britská centrální banka již dříve přislíbila, že bude stát za všemi účty minimálně 18 měsíců od schválení skotské nezávislosti.

Jistota větší autonomie

V minulých dnech se do kampaně ve Skotsku zapojili i čelní britští politici. Počátkem září totiž průzkumy poprvé ukázaly, že osamostatnění má reálnou šanci. Vůdci tří hlavních britských stran v úterý slíbili dát Skotsku větší pravomoci. Dohodu podepsali šéf konzervativců David Cameron a vůdci labouristů a liberálních demokratů Ed Miliband a Nick Clegg.

V první části dokumentu se slibují „rozsáhlé nové pravomoci“ skotskému parlamentu, ve druhé „spravedlivé rozdělování zdrojů, aby měli všichni v Británii stejné příležitosti“, a ve třetí části zdůrazňuje, že konečné slovo ohledně financování zdravotnictví bude mít skotská vláda.

Podle zastánců nezávislosti měly podobné návrhy přijít dřív. „Pokud tu byl vážný úmysl udělit víc pravomocí, proč už se tak nestalo dřív? Toryovští poslanci již řekli, že poskytnutí větších pravomocí Skotsku zablokují,“ řekla skotská vicepremiérka Nicola Sturgeonová. „Když budeme hlasovat proti nezávislosti, nemáme žádné záruky,“ dodala.

Nezávislost v roce 2016

V případě úspěchu kampaně Skotské národní strany se 307 let trvající svazek Anglie a Skotska nerozdělí okamžitě. Skotský premiér Alex Salmond předpokládá, že Skotsko získá nezávislost až 24. března 2016.

Budou tomu předcházet komplikovaná jednání o citlivých záležitostech, jako je otázka společné libry, rozdělení britského dluhu, ropa v Severním moři či budoucnost základen britských jaderných ponorek, které jsou ve Skotsku.

Řada problémů může vzniknout, i pokud jde o členství Skotska v Evropské unii. Schválit ho musí všech 28 stávajících členů. Mezi nimi by byla nejen „zbytková“ Velká Británie, ale i Španělsko, které má vlastní separatistický problém – Katalánsko.


O postojích okolních států ke skotskému referendu jsme psali zde

Poslední výzkumy veřejného mínění

Průzkum ICM pro list Scotsman ukázal nárůst podpory nezávislosti proti stejně koncipované srpnové anketě o tři procentní body na 48 procent. Podíl zastánců Skotska ve Spojeném království, klesl z 55 na 52 procent. Se zahrnutím dosud nerozhodnutých voličů by zachování unie podpořilo 45 procent lidí, zatímco pro odtržení by hlasovalo 41 procent Skotů.

Podle průzkumu Opinium pro list The Daily Telegraph stoupla podpora nezávislosti o jeden procentní bod na 48 procent. Podíl zastánců zachování země ve společném státě se proti stejnému průzkumu z víkendu snížil stejným poměrem na 52 procent.

Agentura Survation hlásí v dnešním průzkumu pro list Scottish Daily Mail posílení podpory nezávislosti o jeden bod na 48 procent. Pro britské Skotsko se vyslovilo stejně jako v předešlé anketě 52 procent a osm procent respondentů zůstává nerozhodnuto.

Autor: Petr Zenkner, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality