Komisař Thierry Breton o politice EU vůči digitálním technologiím


Petr Pospíšil, Euroskop, 7.9.2020

REPORTÁŽ – Portál POLITICO uspořádal v úterý 1. září online rozhovor s komisařem pro oblast vnitřního trhu Thierrym Bretonem. Řeč byla o tématech, jako jsou jednotný digitální trh, sítě 5G či dodávky zdravotnického materiálu.

„Svět se proměňuje – trendy směřují k ekologičnosti, digitalizaci a nezávislosti,“ uvedl komisař diváky do kontextu. V minulosti podle něj krize obdobného rozsahu, jako je pandemie koronaviru, podobné trendy akcelerovaly. Koronavirová krize z jeho pohledu představovala jakýsi budíček pro mnoho Evropanů, kteří si uvědomili, že nelze být nadále závislými na několika málo zemích ve věcech existenčního významu, jako jsou ochranné pomůcky či zdravotní materiál.

Breton zdůraznil, že je potřeba uvažovat v dlouhodobých, například desetiletých horizontech, nebýt naivní a činit kroky směřující k zajištění soběstačnosti Evropy. Francouzský komisař volal po asertivnější obchodní a průmyslové politice Evropské unie i po tom, aby sedmadvacítka vystupovala silněji a jednotněji navenek vůči třetím zemím.

Naším odkazem je 40 zettabytů dat, které jsme vyprodukovali

Jedno z hlavních témat, kolem kterých se celá debata odvíjela, představovala technologická oblast. „Naším současným odkazem je 40 zettabytů dat, přičemž toto množství zdvojnásobujeme v průměru každých 18 měsíců,“ vykreslil eurokomisař rozsah a význam technologické oblasti francouzský člen Evropské komise.

Breton čelil konkrétnímu dotazu, zda čínská sociální síť Tik Tok představuje bezpečnostní riziko. Evropská unie podle něj musí vytvořit a aplikovat jasný a srozumitelný rámec regulace, který se bude týkat všech potenciálně dotčených stran. „Není náplní mé práce zakazovat jakékoli firmy, co však naopak je náplní mé práce, je velice zřetelně vysvětlovat, jaká jsou naše pravidla,“ zdůraznil. Francouz pokládá za nezbytné zajistit, že pravidla budou takového charakteru, aby jim každý porozuměl, a unijní představitelé zároveň budou mít možnost tato pravidla posílit, ukáže-li se takový postup jako potřebný.

Evropská data patří Evropě, musí v ní proto zůstávat

Nejnovější diskuze okolo Tik Toku je pouze jednou z mnoha manifestací velice citlivé a problematické otázky správy a ochrany dat. „Evropská data by měla být uchovávána a zpracovávána v Evropě, protože Evropě patří,“ prohlásil Breton kategoricky a doplnil, že v tom nespatřuje žádný náznak protekcionismu. To, aby údaje o evropských občanech a subjekt zůstávala v Evropě, je podle něj záležitostí národní bezpečnosti.

Thierry Breton
Komisař pro oblast vnitřního trhu Thierry Breton. Zdroj: European Commission Audiovisual Service

Moderátor Bretona upozornil, že analogický výrok o nutnosti schraňovat data o evropských subjektech na evropském území pronesla již před přibližně osmi lety Bretonova předchůdkyně Viviane Redingová. Breton ovšem odvětil, že mezi situací tehdy a dnes je významný rozdíl – v současnosti Unie disponuje propracovanějším rámcem ochrany dat, jehož pilíř představuje obecné nařízení o ochraně osobních údajů, známé pod zkratkou GDPR. Pakliže dnes dojde ke zneužití údajů o občanovi EU, pro společnost, které se přestupku dopustí, má takové jednání citelnější důsledky než dříve.

Zdravotnické údaje je nutné chránit ještě důsledněji

Speciální kategorii dat, jimž se dostalo velké pozornosti s ohledem na probíhající pandemii koronaviru, představují zdravotnické údaje. Ty podle Bretona v sobě obsahují mimořádně citlivý obsah a z toho důvodu musí být pravidla pro jejich uchovávání a zpracovávání ještě přísnější. Pakliže by mělo dojít k určitému sdílení části těchto dat, tak jedině v anonymizované podobě.

Otázka, jakými prostředky docílit respektování a naplňování představ Komise, poskytuje více možných odpovědí. Tvrdá regulace prostřednictvím unijních legislativních aktů – nařízení a směrnic – je přitom podle Bretona pouze jednou z možných cest. Jednou z dalších jsou například „měkké nástroje“ ve formě tzv. „soft law“.

Ačkoli v jejich případě Unie není nadána takovými pravomocemi z hlediska vymahatelnosti, podle komisaře mohou být stejně účinné jako závazné unijní legislativní normy. Důvodem je, že i tyto měkké nástroje umožňují navázat konstruktivní dialog s relevantními společnostmi, v jehož důsledku tito aktéři dobrovolně přebírají na svá bedra závazky, například připojením svého podpisu pod kodexy chování.

Tři pilíře evropské politiky v oblasti digitálních technologií

Podle Thierryho Bretona musí být politika Evropské unie v oblasti digitálních technologií vystavěna na třech pilířích. Zaprvé zajistit existenci zabezpečeného evropského cloudového úložiště, zaručujícího bezpečnost uchovávaných průmyslových dat. (O evropské cloudové iniciativě jsme informovali na Euroskopu v tomto článku.) Zadruhé posílit nezávislost a soběstačnost Evropy v oblasti polovodičů a procesorů. Zatřetí mít kontrolu nad konektivitou z hlediska aspektů týkajících se optických kabelů, sítí 5G a kritické infrastruktury technologického charakteru. (Více o 5G sítích naleznete na Euroskopu v této analýze.) Tyto součásti by podle Bretona měly dohromady utvořit jakousi „digitální kostru“ Evropy.

Tyto tři pilíře podle francouzského komisaře zajistí digitální suverenitu Evropské unie a to, že země unijní sedmadvacítky budou mít svůj osud v této oblasti plně ve svých rukou. Breton připomněl, že v současnosti nejúspěšnější technologické firmy se rozvinuly i díky tomu, že působily na velkých trzích ve Spojených státech amerických nebo v Číně. „My máme také velký trh, ale je příliš fragmentovaný,“ podotkl Breton.

Pokud podle něj budeme schopni v záležitostech vnitřního trhu vystupovat ještě jednotněji a kompaktněji než doposud, rozhodně je na čem stavět. „V oblasti vývoje mobilních technologií jsme byli vždy lídry, ostatně i předchozí generace telekomunikačních sítí byly evropským vynálezem,“ uvedl Breton.

Autor: Petr Pospíšil, Euroskop

Sdílet tento příspěvek