Evropská komise povolila unijním zemím dát 8,1 miliardy eur na mikroelektroniku a komunikaci

Čtrnáct zemí Evropské unie, včetně Česka a Slovenska, smí dát firmám státní subvence dohromady až za 8,1 miliardy eur (191 miliard Kč) z veřejných rozpočtů. Peníze mají společnostem pomoct s projekty na výzkum a vývoj mikroelektroniky a komunikačních technologií. Včera to schválila Evropská komise.

Projekty se týkají „výzkumných a vývojových projektů pokrývajících mikroelektroniku a komunikační technologie v celém hodnotovém řetězci, od materiálů a nástrojů až po návrhy čipů a výrobní procesy,“ uvedla Komise.

Projekty mají za cíl umožnit digitální a zelenou transformaci, a to vytvářením inovativních mikroelektronických a komunikačních řešení a vývojem energeticky účinných elektronických systémů a výrobních metod, které šetří zdroje. Přispějí k technologickému pokroku v mnoha odvětvích, včetně komunikací (5G a 6G sítě), autonomního řízení, umělé inteligence a kvantových počítačů. Budou také podporovat společnosti působící v oblasti výroby, distribuce a využívání energie při jejich přechodu na zelenou energii.

Schválená pomoc představuje podle místopředsedkyně Evropské komise Margrethe Vestager jeden z dosud nejrozsáhlejších programů veřejné podpory vůbec. Kromě státní podpory za 8,1 miliardy eur počítá Evropská unie s dalšími investicemi ze soukromého sektoru v objemu 13,7 miliardy eur.

Do projektů se chystají zapojit i společnosti jako Aribus, ASML, Bosch, Renault nebo Ericsson, celkem to bude 56 firem. První nové takto vzniklé produkty by mohly přijít na trh už v roce 2025, zatímco celkový projekt by měl být dokončen do roku 2032.

„Musíme být průkopníky. Musíme vyvinout skutečně inovativní řešení a samozřejmě jejich první průmyslové nasazení v Evropě.“

Margrethe Vestager, místopředsedkyně Evropské komise

Eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton uvedl, že projekty urychlí vývoj evropského dodavatelského řetězce pro komponenty pro radarové a vesmírné aplikace a zavádění elektrických vozidel a také přispějí k vývoji špičkových čipů umělé inteligence.

Kromě Česka a Slovenska budou státní subvence poskytovat Rakousko, Finsko, Francie, Německo, Řecko, Irsko, Itálie, Malta, Nizozemsko, Polsko, Rumunsko a Španělsko.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek