EU i NATO odsoudily zničení Kachovské přehrady

Ukrajina dnes brzy ráno oznámila, že ruské jednotky vyhodily do povětří Kachovskou přehradu na jižním toku Dněpru. Místní proruští činitelé naopak obviňují ukrajinské jednotky. Po zničení přehrady začala evakuace v jihoukrajinské Chersonské oblasti.

K incidentu se již vyjadřují čelní představitelé Unie i dalších mezinárodních organizací. Předseda Evropské rady Charles Michel uvedl, že ničení civilní infrastruktury je válečný zločin. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg řekl, že se jedná o „nehorázný čin“, který opět ukazuje brutalitu ruské války.

„Jsem šokován bezprecedentním útokem na přehradu v Nové Kachovce. Ničení civilní infrastruktury lze jednoznačně kvalifikovat jako válečný zločin – a my poženeme Rusko a jeho představitele k odpovědnosti.“

Charles Michel dodal, že na červnovém summitu Evropské unie nastolí tuto otázku a navrhne pomoc zaplaveným oblastem. „V myšlenkách jsem se všemi rodinami na Ukrajině postiženými touto katastrofou,“ uvedl Michel.

„Zničení Kachovské přehrady ohrožuje tisíce civilistů a způsobuje vážné škody na životním prostředí. Jedná se o nehorázný čin, který znovu ukazuje brutalitu ruské války na Ukrajině,“ napsal na twitteru Generální tajemník NATO Stoltenberg.

Vrcholný ukrajinský diplomat Anton Korynevyč dnes před Mezinárodním trestním soudem v Haagu obvinil Rusko ze zničení přehrady a prohlásil, že se jedná o akci „teroristického státu“. „Rusko nás nemůže porazit na bitevním poli, a tak se zaměřuje na civilní infrastrukturu, aby se nás pokusilo zmrazit a přimět k podřízenosti. Právě dnes Rusko vyhodilo do povětří velkou přehradu,“ řekl zastupující velvyslanec ukrajinského ministerstva zahraničí v Haagu.

Zdroj: ČTK
Foto: Rada EU

Sdílet tento příspěvek