Začíná summit Evropského politického společenství v Moldavsku, otevře témata bezpečnosti, energetiky a konektivity

Již dnes startuje druhý mezinárodní summit Evropského politického společenství (EPC), jehož hostitelským státem bude tentokrát Moldavsko. Štafetu převezme po České republice, která pořádala úvodní setkání předních evropských lídrů v říjnu loňského roku v Praze. Kišiněv vnímá summit jako příležitost ke zviditelnění země i potvrzení jejího záměru vstupu do EU nejpozději do roku 2030.

Zahájení summitu, který sdružuje 47 zemí Evropy bez ohledu na členství v EU, se bude konat v pravé poledne v prostorách moldavského zámku Castel Mimi ve vesnici Bulboaca, která se nachází přibližně 35 km od hlavního města Kišiněv. V průběhu pozdního odpoledne zde na tiskové konferenci promluví moldavská prezidentka Maia Sandu, která chce využít klíčové příležitosti k hájení zájmů své země, ale i vytvoření základu pro vyjednávání o budoucích prioritách moldavské vlády v otázkách evropské integrace a otevření přístupových jednání.

Na následných tiskových konferencích vystoupí také předsedové vlád předchozí a budoucí pořadatelské země, tedy premiér České republiky Petr Fiala a premiér Španělska Pedro Sánchez. Během čtvrtečního večera se rovněž uskuteční pracovní večeře se zástupci českých firem v Moldavsku. Petr Fiala v pátek absolvuje i bilaterální návštěvu Moldavska a potká se s moldavskou prezidentkou a předsedou vlády, se kterým následně rovněž vystoupí na společné tiskové konferenci.

Hostování summitu dává Moldavsku možnost do značné míry nastolovat projednávaná témata a podněcovat diskuze o konkrétních otázkách důležitých pro celé evropské společenství, ale i pro Moldavsko. Lze předpokládat, že mezi témata jednání bude patřit i energetická bezpečnost či pomoc ukrajinským uprchlíkům, pro které se Moldavsko po začátku Ruskem vyprovokované války stalo jednou z hlavních cílových destinací.

Pořádající stát se rovněž plánuje věnovat tématu zelené tranzice, která je s ohledem na významný zemědělský charakter země důležitým aspektem na cestě k udržitelnější ekonomice. V současnosti je pro Moldavsko taktéž zásadní otázka digitalizace, která by dopomohla k vytvoření nových pracovních míst. Rozšíření pracovních příležitostí by do budoucna mohlo fungovat jako nástroj ke snížení odlivu tuzemských pracovních sil do zahraničí, což je pro zemi dlouhodobým problémem.

Kišiněvský summit EPC symbolicky podtrhuje závazek země nadále pokračovat na své cestě připojení k EU a zároveň přináší poselství o jednotné a solidární Evropě. Moldavsko tím vysílá jasný signál Rusku, které má na část obyvatelstva země dosud značný vliv, a to zejména v separatistickém regionu Podněstří u hranic s Ukrajinou.  

EPC vzniklo po začátku války na Ukrajině na popud francouzského prezidenta Emmanuela Macrona jako neformální platforma pro diskuzi o aktuálních problémech Evropy, které se dotýkají i mimounijních států. Smyslem tohoto jednání na nejvyšší politické úrovni je vize propojené a stabilnější Evropy.

Zdroj: vlada.cz, csis.org
Foto: Rada EU

Sdílet tento příspěvek