Inflace v eurozóně klesla na 6,1 procenta, je nejníže za déle než rok

Meziroční míra inflace v eurozóně v květnu klesla na hodnotu 6,1 procenta z dubnových sedmi procent. V rychlém odhadu to dnes uvedl statistický úřad Eurostat. Tempo zdražování je nejpomalejší od loňského února. Před rokem v květnu činila inflace v zemích používajících euro 8,1 procenta. Hlavní podíl na inflaci mělo letos v květnu stejně jako v předchozích měsících zdražování potravin.

Meziměsíčně se ceny v eurozóně nezvýšily. Rychlý odhad neobsahuje údaje za celou Evropskou unii, ty úřad zveřejní v polovině června.

V kategorii potravin, alkoholu a tabákových výrobků inflace v květnu proti předchozímu měsíci klesla o procentní bod na 12,5 procenta. Nadále však byla výrazně vyšší než u neenergetického průmyslového zboží (5,8 procenta) a služeb (pět procent). Ceny energií, které k loňské rekordní inflaci přispívaly velmi silně, v květnu klesly o 1,7 procenta.

Nejvyšší inflaci z celé dvacítky zemí eurozóny vykázaly v květnu Slovensko a Lotyšsko s hodnotou 12,3 procenta. Naopak nejméně ceny rostly v Lucembursku (dvě procenta), Belgii (2,7 procenta) a Španělsku (2,9 procenta).

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek