Von der Leyenová v Bratislavě vyzvala k podpoře Ukrajiny i západního Balkánu

Ukrajina nyní bojuje i za svobodu a hodnoty Evropy a je třeba pokračovat ve vojenské pomoci určené Ukrajincům. Zdůraznila to dnes předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na mezinárodní bezpečnostní konferenci Globsec v Bratislavě. EU podle ní chce společně s Ukrajinou spravedlivý mír.

Šéfka unijní exekutivy v dnešním projevu hovořila především o ruské válce na Ukrajině a o vztazích EU s regionem západního Balkánu. Zdůraznila přitom, že Evropa se nachází ve stěžejní chvíli. Sjednotila se a uvědomila si, že musí být samostatným aktérem. V této souvislosti hovořila o Ukrajině i o Balkánu.

"Nestačí jen čekat na naše přátele mimo unii. Musíme k nim unii přiblížit. To činíme vůči Ukrajině. A s novou iniciativou pro země západního Balkánu."

Ursula von der Leyenová

Ukrajina podle předsedkyně Evropské komise bojuje i za svobodu Evropy a její hodnoty, k nimž se sama hlásí. Právě to chtěl ruský prezident Vladimir Putin podle ní zničit. „To je skutečný původ této války,“ zdůraznila. „Putin očekával, že Evropa to jen akceptuje… Jak se mýlil,“ řekla také.

Von der Leyenová, která je bývalou německou ministryní obrany, se vyslovila pro pokračování vojenské pomoci Ukrajině, včetně podpory výcviku ukrajinských sil. Do konce roku podle ní má být takto vycvičeno 30.000 ukrajinských vojáků. „Společně s Ukrajinou chceme spravedlivý mír,“ řekla dnes také šéfka EK.

EU dala Ukrajině oprávněně kandidátský status, zdůraznila von der Leyenová, která hovořila také o postupné integraci Balkánu do unie. „Rozšířili jsme na Balkán solidaritu, kterou máme uvnitř EU,“ zdůraznila a připomněla mimo jiné postupnou ekonomickou a obchodní integraci regionu.

Cestu zemí západního Balkánu do EU má urychlit nový plán prosperity spočívající podle šéfky unijní exekutivy na čtyřech pilířích: přiblížení západního Balkán jednotnému trhu EU, prohloubení regionální hospodářské spolupráce, urychlení zásadní reformy a zvýšení předvstupní finanční podpory.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek