Brusel vyzývá k rychlému zavedení dobrovolných pravidel pro umělou inteligenci

Evropská unie a Spojené státy by měly tlačit odvětví umělé inteligence (AI) k rychlému zavedení dobrovolného souboru pravidel, který by omezil rizika, než budou připraveny zákony pro regulaci tohoto sektoru. Podle agentury Reuters to dnes uvedla místopředsedkyně Evropské komise (EK) Margrethe Vestagerová. Dobrovolný soubor pravidel by podle ní měl vzniknout do několika měsíců.

Evropská unie nyní pracuje na komplexním systému regulace odvětví umělé inteligence. Ten by sice mohl být první na světě, ještě však musí projít legislativním procesem. „V nejlepším případě to vstoupí v platnost za dva a půl až tři roky. To je zjevně příliš pozdě,“ uvedla Vestagerová před zasedáním evropsko-americké Rady pro obchod a technologie (TTC) ve Švédsku.

Eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton už minulý týden uvedl, že EK bude společně s americkou technologickou společnosti Alphabet pracovat na vytvoření dobrovolné dohody o pravidlech v oblasti umělé inteligence.

Firma Alphabet je majitelem internetového vyhledávače Google a Breton se minulý týden v Bruselu setkal s jejím šéfem Sundarem Pichaiem. „Se Sundarem jsme se shodli, že si nemůžeme dovolit čekat, než začne regulace AI skutečně platit,“ uvedl eurokomisař po schůzce.

Umělá inteligence se v poslední době dostala do centra pozornosti zejména díky chatovacímu systému ChatGPT, který vyvinula společnost OpenAI podporovaná Microsoftem. Firma koncem loňského listopadu ChatGPT zdarma zpřístupnila veřejnosti a systém si rychle získal popularitu. Zároveň však začaly narůstat obavy z negativních společenských dopadů takovýchto systémů, například z jejich využívání k šíření dezinformací.

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek