Stoltenberg na summitu NATO očekává posílení podpory Ukrajiny

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg očekává, že členské země NATO na červencovém summitu v Litvě potvrdí a dále posílí svou podporu Ukrajiny, která čelí ruské agresi. Ohledně pomoci Ukrajině nejsou v západních demokratických státech vidět známky únavy, uvedl Stoltenberg podle agentury Reuters při dnešním setkání s norskou ministryní zahraničí Anniken Huitfeldtovou.

V Norsku se bude ve středu a ve čtvrtek konat neformální jednání ministrů zahraničí zemí NATO za účasti Stoltenberga, podle nějž hlavními tématy debaty budou válka na Ukrajině, kolektivní obrana aliance a finanční prostředky na její zajištění a Čína.

„Naše hodnoty jsou pod tlakem. V Evropě probíhá válka. Invaze ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu znamená definitivní konec světa, který jsme se snažili vytvořit po skončení studené války,“ řekl na schůzce s norskou šéfkou diplomacie Stoltenberg.

"Prezident Putin udělal vpádem na Ukrajinu strategickou chybu. Naprosto podcenil bojové schopnosti této země a její vůli čelit invazi. Podcenil ale také NATO a naši vůli podporovat Ukrajinu."

Jens Stoltenberg, generální tajemník NATO

„Musíme ukázat svou trpělivost a stát při Ukrajině tak dlouho, jak to bude potřeba,“ dodal. Vojenská a ekonomická podpora Kyjeva je podle Stoltenberga důležitá, aby Ukrajina přežila jako demokratický stát.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj již dříve vyzval, aby NATO na červencovém summitu podpořilo zájem Ukrajiny o členství v alianci. Členské státy diskutují o způsobech, jak zajistit, aby se Ukrajina po skončení války znovu nestala terčem ruského útoku. Obávají se nicméně udělat něco, co by mohlo organizaci zatáhnout do širšího konfliktu.

„O budoucnosti Ukrajiny v NATO potřebujeme více diskuzí, protože na ni jsou mezi členskými státy rozdílné názory,“ podotkl dnes Stoltenberg.

"Na řadě věcí se ale již nyní shodujeme. Za prvé na tom, že dveře aliance jsou otevřeny novým státům. Za druhé pak, že Ukrajina se v budoucnu stane členem. Za třetí pak spolu souhlasíme, že o tom rozhodnou země NATO a Ukrajina, nikoli Rusko."

Jens Stoltenberg, generální tajemník NATO

Norská ministryně zahraničí Huitfeldtová prohlásila, že by ráda viděla co nejrychlejší vstup Švédska do aliance. „Jsem si jistý, že Švédsko se stane členem. Urazili jsme se Švédskem dlouhou cestu, teď zbývá proces dokončit,“ řekl generální tajemník NATO.

Švédsko o vstup do aliance zažádalo loni společně s Finskem v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. Finsko se k alianci připojilo v dubnu, Stockholm stále čeká na ratifikaci ze strany Turecka a Maďarska. Turecko kritizuje Stockholm především za to, že podle něj poskytuje útočiště kurdským radikálům a odpůrcům islámu nebrání ve veřejných protimuslimských projevech.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek