Cena plynu pro evropský trh je poprvé za dva roky pod 24 eury za megawatthodinu

Velkoobchodní ceny plynu pro evropský trh pokračují v poklesu na další dvouletá minima, což by mohlo přinést úlevu spotřebitelům a podnikům, kteří v minulém roce platili vysoké účty za energie. Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v příštím měsíci dnes dopoledne ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku sestoupila až na 23,50 eura (zhruba 557 Kč) za megawatthodinu (MWh). To představuje nejnižší úroveň od června 2021, uvedla agentura DPA.

Cena plynu pro evropský trh má klesající tendenci od konce loňského roku a komodita od té doby prudce zlevnila. Její cena se začala zvyšovat předloni a pak výrazně loni na jaře po začátku války na Ukrajině. Rekordních téměř 350 eur za MWh se platilo loni v létě. Zastavení dodávek ruského plynu vyvolalo obavy z energetické krize.

Letos velkoobchodní ceny plynu klesají díky mírnější zimě, opatřením na snížení spotřeby plynu a solidním zásobám a dodávkám. Zásobníky v EU jsou nyní plné zhruba z 66 procent. Cena plynu na burze je teď hluboko pod úrovní administrativně stanoveného stropu v České republice, který činí 2500 Kč za MWh.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek