Kam za kulturou příští týden? Přinášíme tipy!

Chcete někam vyrazit během příštího týdne a něco nového se dozvědět nejen o Evropě? Přinášíme tipy na debatu o švédském předsednictví v Radě EU, přednášku o měnící se globalizaci, besedu o Evropě po roce od ruské invaze na Ukrajinu, nebo festival GHETTO FEST. Čtěte dál a dozvíte se bližší informace.

V pondělí v Brně: Debata o švédském předsednictví v Radě EU se švédským velvyslancem

Půlroční předsednictví Švédska v Radě EU končí posledním dnem v červnu. Přijďte si poslechnout debatu za ohlédnutím Švédska v čele EU. S jakými prioritami Švédsko vstupovalo do předsednictví? Jaké body se jim podařilo naplnit? O své postřehy, názory a rekapitulace se s Vámi podělí tři významní hosté:

  • velvyslanec Švédska v ČR, Jeho excelence Fredrik Jörgensen
  • Martin Hrabálek, Ph.D. z Fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity v Brně
  • europoslanec Tomáš Zdechovský

Debata se uskuteční 29. května v 17:00 ve Velkém sále Knihovny Jiřího Mahena v Brně. Debata bude tlumočena do českého jazyka.

Více informací se dočtete na tomto odkaze.

V pondělí v Praze: Europe, Interdependence & Vulnerability

Globalizace, jak jsme ji znali, se zdá být pryč. Světové politice začal dominovat nový věk ekonomického nátlaku. Jaká jsou rizika? Proč je Evropa v tomto měnícím se globálním prostředí obzvláště zranitelná? A jak fungují nové typy ekonomických sankcí?

Přijďte diskutovat o těchto důležitých otázkách s profesorem Abrahamem Newmanem z Georgetownské univerzity, předním americkým vědcem a světovým odborníkem na ekonomickou válku.

Diskuse probíhá v pondělí od 12:30 do 13:50 v místnosti B103B v kampusu Jinonice (U Kříže 661/8)

Více informací naleznete zde.

Ve středu v Jihlavě: Beseda „Evropa a svět rok po ruské invazi na Ukrajinu“

Jak změnila ruská invaze na Ukrajinu Evropu? Jaký je dnes vztah EU k Rusku, Ukrajině i dalším zemím východní Evropy? Jak pomáhá EU Ukrajině? Tyto a další otázky budou součástí besedy s Liborem Jelenem, politickým geografem z Univerzity Karlovy, a Radimem Fiedlerem, zástupcem ředitele  F POINT.

Beseda se koná ve středu 31. května od 17:00 v Ukrajinské kavárně, Brněnská 20/29, Jihlava.

Více informací naleznete na stránkách Eurocentra Jihlava.

V sobotu v Brně: GHETTOFEST

Multižánrový pouliční festival se odehrává od 14:00 v Káznici v ulici Bratislavská, neboli v lokalitě tzv. brněnského Bronxu. Letošní 12. ročník nabízí bohatý kulturní program včetně tanečních, muzikantských a literárních vystoupení nebo výtvarné výstavy. Více se o programu dozvíte zde.

Sdílet tento příspěvek