Celní reforma EU představuje vizi rychlejšího, jednoduššího a bezpečnějšího dovozu zboží

Evropská komise předložila návrh na dosud největší reformu celní unie EU od doby jejího založení v roce 1968. Plánovaná reforma si klade za cíl zásadní zjednodušení a zrychlení celních postupů, k čemuž má přispět komplexní digitalizace celní správy i využití moderních technologií založených na datech. Ověřené podniky pak budou nově moci dovážet zboží do EU s minimálním zásahem celních orgánů.

Návrh reformy reaguje na enormní zátěž, které jsou celní orgány EU v současnosti vystaveny. Ta je z velké části způsobena především nárůstem objemu elektronického obchodu i velkým množstvím norem EU, jejichž dodržování je kontrolováno na hranicích, což činí aktuální celní proces nepřiměřeně zdlouhavým. Na zavedení pokrokového celního rámce má dohlížet nově zřízený celní orgán EU (EU Customs Autohority), který bude řídit celní datové centrum (EU Customs Data Hub). Právě to má v budoucnu nahradit stávající celní IT infrastrukturu Unie. Členským státům tato změna přinese snížení provozních nákladů až o 2 miliardy eur ročně, zároveň slibuje i pokles vytíženosti celních orgánů o 25 %. Hlavním úkolem datového hubu bude fungovat coby jednotná vstupní brána (tzv. one stop shop) všech celních informací.

Představený balíček inovací počítá mimo jiné se zavedením seznamu nejdůvěryhodnějších a ověřených obchodníků, tzv. Trust & Check, kterým se po prokázání transparentnosti jejich dodavatelských řetězců otevře možnost dovážet zboží do EU bez jakéhokoliv aktivního zásahu celních orgánů. Podnikům vznikne povinnost zadávat podrobné informace o dováženém zboží do systému datového centra, jehož špičková technologie bude prostřednictvím strojového učení a umělé inteligence v kombinaci s lidským zásahem poskytovat v reálném čase informace o zboží celním orgánům všech členských států. Inovativní postup zajistí kontrolu nad řádným výběrem celních poplatků i dodržováním požadavků na bezpečnost a udržitelnost výrobků. S využitím umělé inteligence se počítá i v otázce předvídání rizik dovozu ještě před tím, než bude zboží předáno k transportu do EU.

„Celní unie EU je již 55 let ústředním prvkem integrace EU. Tváří v tvář novým výzvám a hrozbám se dnes vybavujeme dalším nástrojem k urychlení obchodních toků a podpoře našeho hospodářského oživení. Tato dalekosáhlá reforma sníží byrokracii a náklady na dodržování předpisů pro podniky, vytvoří větší transparentnost a jistotu pro občany EU při nakupování on-line a zavede jednodušší a inovativní postupy pro orgány.“

evropský komisař Paolo Gentiloni

Datové centrum začne fungovat pro zásilky v rámci elektronického obchodu od roku 2028, pro ostatní dovozce bude k dispozici od roku 2032 na dobrovolné bázi. Pokud se na základě přezkumu v roce 2035 potvrdí, že je systém vhodný pro všechny obchodníky, stane se jeho využívání od roku 2038 povinným. Nový systém by měl zejména přispět k posílení odpovědnosti online platforem za splnění všech náležitostí spojených s obchodní a celní legislativou. Až dosud přitom byla odpovědnost v tomto směru zejména na spotřebitelích a dodavatelích koncového zboží, online platformy však budou nově povinny mj. zohlednit všechny celní a daňové poplatky již při prodeji zboží. Pro příjemce zboží ve členských státech včetně České republiky budou nově nastavená pravidla znamenat, že zákazníci již nebudou čelit vymáhání dodatečných poplatků při přebírání zásilky. 

Zdroj: Rada EU
Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek