Ministři obrany EU proberou další možnosti dodávek zbraní a munice Ukrajině

O možnostech co nejrychlejších dodávek munice a zbraní Ukrajině chystající se na ofenzivu proti ruské agresi budou dnes hovořit ministři obrany zemí Evropské unie. Jejich diskuse se bude věnovat také dalšímu výcviku ukrajinských vojáků v používání západních zbraní.

Ministři se sejdou poprvé od chvíle, kdy Evropská komise začátkem května navrhla uvolnit půl miliardy eur (11,9 miliardy korun) na podporu produkce munice a zbraní v unijních zemích.Tento návrh je jedním z tří pilířů strategie, s jejíž pomocí chtějí unijní země doplnit tenčící se zásoby ve vlastních skladech munice a zejména splnit slib, že do příštího jara dodají Kyjevu milion kusů dělostřelecké munice.

EU se již shodla na dalších dvou pilířích – prvním je miliarda eur na kompenzace pro státy, které v nejbližší době poskytnou dělostřelecké granáty z vlastních zásob, druhým pak stejná částka na společné nákupy munice od evropských zbrojovek. Dosud však v praxi na Ukrajinu zamířilo podle odhadů unijních činitelů pouze několik desítek tisíc kusů munice a zejména Polsko či pobaltské státy tlačí na to, aby EU dodávky urychlila. Maďarsko, které nechce zbraně Kyjevu poskytovat, naproti tomu odmítá schválit uvolnění jiné půlmiliardy eur pro země zásobující Ukrajinu vojenským vybavením.

Zdroj: ČTK, Rada EU

Sdílet tento příspěvek