Severovýchod Itálie zpustošily záplavy, EU mobilizuje pomoc

Po masivních povodních, které v minulém týdnu postihly italský region Emilia-Romagna a vyžádaly si 14 obětí, se EU snaží zorganizovat mezinárodní pomoc italským úřadům. Voda zaplavila přes 35 obcí a vyhnala z domovů na 36 000 obyvatel. Řada států se nyní prostřednictvím mechanismu civilní ochrany EU snaží pomoci s následky škod. 

Dle italských úřadů se zasažený region přitom donedávna potýkal s opačným problémem. Oblast byla dlouhodobě sužována extrémním suchem, což komplikovalo zemědělskou produkci, která je právě v oblasti Pádské nížiny, kde region leží, koncentrována. Jde také o jednu z nejbohatších oblastí Itálie, která i díky místním farmám produkuje 9,1 % HDP celé země. Kvůli předchozí vyprahlosti zeminy se půda stala nepropustnou, což po intenzivních lijácích způsobilo, že se voda nestihla absorbovat a zaplavila obce a tisíce farem.

Intenzivní dešťové srážky způsobily vylití více než 20 řek z jejich koryt, voda ochromila infrastrukturu a v současnosti dochází k následným sesuvům půdy. Škody byly prozatím vyčísleny na miliardu eur. Italská premiérka Giorgia Meloni kvůli aktuální situaci předčasně opustila víkendový summit G7 pořádaný v japonské Hirošimě a již v neděli se vydala do míst, které byly záplavami nejvíce zasaženy. Na svém twitterovém účtu následně uvedla, že je nutné nejprve finálně vyčíslit škody a zavést opatření nezbytná k osvobození občanů a postižených firem od nutnosti placení daní.

„EU je po nedávných smrtících záplavách plně solidární s Itálií. Naše myšlenky jsou s rodinami, které ztratily své blízké, a také s těmi, kterým byly poškozeny jejich domovy. Chtěl bych poděkovat italským záchranářům za jejich úsilí a osmi zemím, které italskému lidu v této těžké době nabídly pomoc. Toto je konkrétní příklad toho, jak mechanismus civilní ochrany EU nabízí konkrétní pomoc, kdykoli je potřeba.“

evropský komisař Janez Lenarčič.

Právě v neděli italská prokuratura oficiálně aktivovala mechanismus civilní ochrany EU, kdy požádala o poskytnutí vysokokapacitního čerpacího zařízení ze zdrojů Unie. Na základě této žádosti EU zkompletovala nabídky čerpací techniky z Rakouska, Bulharska, Německa, Francie, Polska, Rumunska, Slovenska a Slovinska, které jsou nyní posuzovány.

Co zajišťuje mechanismus civilní ochrany EU:
Mechanismus civilní ochrany EU je nástrojem umožňujícím spolupráci mezi 27 členskými státy EU a dalšími 9 aktuálně zúčastněnými státy (Island, Norsko, Srbsko, Severní Makedonie, Černá Hora, Turecko, Bosna a Hercegovina, Albánie a nyní i Ukrajina) s cílem podporovat, koordinovat a doplňovat činnosti zúčastněných států v oblasti civilní ochrany a zlepšovat účinnost systémů v oblasti prevence, připravenosti a odezvy na přírodní a člověkem způsobené katastrofy. Sloučení kapacit odborníků a záchranářů umožňuje silnější a soudržnější kolektivní reakci na mimořádné situace, na které již nejsou jednotlivé státy schopny samostatně reagovat.

Mechanismus civilní ochrany EU byl od svého založení v roce 2001 aktivován při více než 600 mimořádných událostech a katastrofách v EU i mimo ni. Při aktivaci mechanismu má klíčovou roli Evropská komise, která ve spolupráci s Koordinačním centrem EU pro reakce na mimořádné události organizuje pomoc při krizích ve státech celého světa. 

Zdroj: Rada EU, Reuters, mvcr.cz

Sdílet tento příspěvek