EU rozšířila sankce proti íránskému režimu na šéfy policie i revoluční gardy

Evropská unie dnes přidala dalších pět íránských činitelů a dvě instituce na sankční seznam, který loni zavedla kvůli porušování lidských práv a násilné potlačování protivládních protestů v Íránu. Ministři zahraničí schválili postihy vůči několika představitelům íránské policie a dvěma subjektům spojeným s revolučními gardami. Informovala o tom Rada EU zastupující členské státy.

Sedmadvacítka evropských zemí začala sankce zavádět v reakci na brutalitu íránských orgánů po vypuknutí rozsáhlých protestů loni v září. Ty vyvolala smrt 22leté Íránky kurdského původu Mahsy Amíníové poté, co ji zatkla mravnostní policie. Její zadržení souviselo s nesprávně nasazeným hidžábem, šátkem zakrývajícím vlasy, který musejí Íránky nosit na veřejnosti. Protesty vůči přísným náboženským pravidlům ale postupně přerostly v manifestace proti teokratické vládě a jsou označovány za jedny z největších od revoluce z roku 1979. Írán připustil, že při protestech byly zatčeny desetitisíce lidí. Několik lidí už bylo v souvislosti s protesty popraveno.

Dnes na listinu přibyl jeden ze šéfů teheránské policie a člověk figurující v případu právničky hájící práva protestujících. Potrestán byl i mluvčí íránské policie a činitel orgánu odpovědného za omezování práv Íránců v kyberprostoru. Všichni mají zakázány cesty do EU a zmrazen majetek na jejím území. Postihy se nově vztahují i na nadaci odpovědnou za financování revolučních gard, stejně jako na jejich oddíl, jehož úkolem je potlačovat protestní hnutí na univerzitách. Sankční seznam nyní čítá jména 216 jednotlivců a 37 subjektů.

Zdroj: ČTK, Rada EU

Sdílet tento příspěvek