Den ohrožených druhů: Připomeňme si důležitost ochrany ohrožených zvířat v EU i mimo ni

Každoročně třetí květnový pátek oslavujeme Den ohrožených druhů, v rámci kterého si připomínáme důležitost ochrany ohrožených druhů zvířat. Organizátorem tohoto mezinárodního dne je již po osmnácté americká organizace Endangered Species Coalition, jejíž hlavním posláním je zastavit člověkem způsobené vymírání ohrožených druhů, ale i chránit a obnovovat jejich útočiště. Ovšem ochraně ohrožených druhů zvířat se velmi aktivně věnuje i Evropská unie celou řadou svých opatření a projektů v rámci politiky životního prostředí.

Již v roce 1979 Evropská unie přijala svůj zcela první legislativní akt o ochraně druhů, a to směrnici o ptácích, zabývající se zejména ochranou vyjmenovaných druhů ptactva. Ovšem základním stavebním kamenem ochrany ohrožených druhů se v Evropské unii stala směrnice z roku 1992 o ochraně přírodních stanovišť, volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin. Tato směrnice se zaměřuje na ochranu biologické rozmanitosti, zejména vzácných a ohrožených endemických druhů a taktéž oblastí, kde se vyskytují. Ochrana se týká více než 1000 živočišných a rostlinných druhů a 200 míst výskytu.

Směrnicí z roku 1992 byla taktéž vytvořena síť chráněných území s názvem Natura 2000, která vychází ze zásady Evropské unie stanovující, že ochrana ohrožených druhů je stejně důležitá jako ochrana oblastí a ekosystémů, kde se ohrožené druhy vyskytují. V současné době síť Natura 2000 zahrnuje více než 27 000 chráněných lokalit na území celé Evropské unie, a to jak suchozemské, sladkovodní i mořské ekosystémy. Jedná se tedy o největší koordinovanou síť chráněných oblastí na světě, která zaujímá přibližně 18 % celkové pevninské rozlohy Evropské unie. Všechny zahrnuté chráněné lokality musí být spravované udržitelným způsobem, a to jak z ekologického, tak ekonomického hlediska. 

Hlavním finančním nástrojem Evropské unie v oblasti životního prostředí, ochrany přírody a klimatu je od roku 1992 program LIFE. Za více než 30 let svého působení program LIFE financoval více než 5 500 projektů na území Evropské unie. Tyto financované projekty přispěly k rozvoji sítě Natura 2000 a k obnově populací a míst výskytu ohrožených druhů uvedených ve směrnici z roku 1992. Projekty následně přispěly k záchraně více než 1 800 druhů volně žijících zvířat a rostlin a taktéž zachránily před vyhynutím jedinečné evropské ohrožené druhy, jako je například rys iberský nebo orlosup bradatý.

Autorka: Andrea Stárková, Euroskop.cz

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek