V Reykjavíku dnes končí summit Rady Evropy

V islandské metropoli dnes končí dvoudenní summit Rady Evropy. Prezidenti a premiéři více než 40 evropských zemí v úterý jednali například o registru škod, které vznikly na Ukrajině v důsledku ruské invaze. Za Českou republiku se zasedání účastní prezident Petr Pavel, který má dnes na programu i několik bilaterálních jednání.

Registr škod způsobených ruskou agresí na Ukrajině bude spravovat nový úřad v rámci Rady Evropy. Ztráty vzniklé jednoznačně kvůli ruské agresi budou moci hlásit ukrajinští občané, ale i právnické osoby jako třeba obce. Očekává se, že takových oznámení budou tisíce. Rada Evropy také usiluje o zřízení tribunálu, který by stíhal zločin agrese proti Ukrajině.

Prezidenta Pavla dnes čeká mimo jiné schůzka s finským prezidentem Saulim Niinistöem nebo s řeckou prezidentkou Katerinou Sakellaropulosovou.

Summit na Islandu je teprve čtvrtým takovým setkáním od založení Rady Evropy v roce 1949. Organizace, která dohlíží na dodržování lidských práv, svobody a principů právního státu, loni kvůli invazi na Ukrajinu vyloučila ze svých řad Rusko.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek