Ministři a ministryně financí přijali směrnici zamezující daňovým únikům a podvodům skrze kryptoaktiva

Ministři a ministryně financí států EU se dohodli v úterý 16. května v rámci Rady EU pro hospodářské a finanční záležitosti (ECOFIN) na obecném přístupu ke směrnici DAC8. Ta cílí na snížení rizika daňových podvodů a využívání kryptoaktiv jako bezpečné útočiště pro vyhýbání se daňovým povinnostem. Decentralizovaná povaha kryptoaktiv totiž v současnosti ztěžuje daňovou správu. Proto nově budou muset poskytovatelé služeb hlásit informace o transakcích kryptoaktiv. Dohoda je dalším příkladem toho, že EU má vedoucí postavení v zavádění globálních standardů. Českou republiku na zasedání v Bruselu zastoupil náměstek ministra financí Marek Mora.

Ministři a ministryně na ECOFINu dále poprvé diskutovali o legislativních návrzích revidujících pravidla krizového řízení bank a pojištění vkladů. Revize pravidel by měly přispět k zajištění finanční stability, rovných podmínek na jednotném trhu a ochraně prostředků daňových poplatníků. V neposlední řadě se projednávaly hospodářské a finanční důsledky války na Ukrajině, možné obcházení sankcí proti Rusku, a také proběhl každoroční dialog o hospodářské politice se státy západního Balkánu a Turecka.

Rada EU jako celek včera také formálně schválila nařízení se zkratkou MiCA (Markets in Crypto Assests) regulující pravidla trhů s kryptoměnami s cílem omezení praní špinavých peněz, obcházení sankcí EU nebo nelegálních aktivit jako financování terorismu prostřednictvím kryptoměn. Firmy tak budou muset obdržet k obchodování s kryptoměnami registraci v Evropské unii, a úřady současně získají přístup k některým údajům z transakcí, což povede k transparentnímu obchodování.

 

Foto: Rada EU

Sdílet tento příspěvek