Tvoříme obranu EU: evropský summit a zasedání vojenských výborů EU a NATO

Během minulého týdne proběhl Evropský summit o obraně a bezpečnosti, zasedání Vojenského výboru EU na úrovni náčelníků generálních štábů a zasedání vojenského výboru NATO. Co se projednávalo a kde můžete shlédnout záznam diskusí ze summitu? To se dozvíte v tomto článku.

Evropský summit o obraně a bezpečnosti: shlédněte online záznam

Ve čtvrtek 11. května proběhl pátý ročník European Defence & Security Summit, tentokrát na téma „Zabezpečení budoucnosti Evropy: mezi spoluprací a integrací“.

Summit poskytuje platformu pro spolupráci a sdílení zkušeností soukromých a veřejných aktérů. Diskuse se věnovaly válce na Ukrajině, ukrajinskému průmyslu, hybridním a kybernetickým hrozbám, NATO v nové éře kolektivní obrany, vesmíru a  mnoho dalším tématům. 

Mezi řečníky vystoupili například vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell, ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov nebo vrchní ředitelka sekce průmyslové spolupráce Ministerstva obrany ČR Radka Konderlová a mnoho dalších.

V následujícím videu můžete slyšet krátký úryvek diskuse s Josepem Borrellem o válce na Ukrajině. Pokud Vás zaujme, neváhejte se podívat na celý program na tomto odkazu a pustit si záznam jakékoli debaty.

(TIP: pokud záznam nelze spustit, stačí se přihlásit přes g-mail a přístup Vám bude udělen)

Zasedání Vojenského výboru EU: podpora Ukrajiny, společné zadávání zakázek a budoucnost vojenských misí EU

Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell a předseda Vojenského výboru EU Robert Brieger

Ve čtvrtek zároveň proběhlo zasedání Vojenského výboru Evropské unie na úrovni náčelníků generálních štábů. Diskutovalo se o konkrétní implementaci politicko-strategického dokumentu Strategic Compass, který definuje změny vojenských schopností a akceschopnost vojenských sil EU. Současně se diskutovalo o budoucnosti vojenských misí EU a roli strategické komunikace (STRATCOM) při jejich podpoře. 

Co se týče vojenské a humanitární pomoci Ukrajině, materiální pomoc byla rozšířena i na organizaci a provádění výcviků ukrajinských vojáků a specialistů. Současně se projednávaly i ponaučení ze zadávání společných zakázek na nákup munice a vojenského materiálu. Česká republika spadá mezi ty země, které Ukrajinu podporují od počátku vypuknutí konfliktu včetně poskytování vojenské pomoci.

Tato pomoc trvá a transporty s materiálem jsou vypravovávány i nadále, a předpokládáme, že v ní budeme pokračovat i po skončení konfliktu.

náčelník Generálního štábu AČR, Karel Řehka

Českou republiku zastupoval generálporučík Karel Řehka. Bloku věnovaného Ukrajině se prostřednictvím video konference zúčastnil jednání také vrchní velitel Ozbrojených sil Ukrajiny Valerij Zalužnyj.

Jednání Vojenského výboru NATO

Předseda Vojenského výboru NATO admirál Rob Bauer a náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Karel Řehka

Ve středu 10. května taktéž zasedal Vojenský výbor NATO, kterého se opět zúčastnil náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka.

Projednávalo se navyšování obranných rozpočtů jednotlivých evropských států, vývoj války na Ukrajině nebo nové obranné plány Aliance. 


Zdroj:

Armáda ČR

https://acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/general-rehka-se-zucastnil-jednani-vojenskeho-vyboru-nato-a-evropske-unie-243906/

Rada EU

Twitter účet předsedy Vojenského výboru NATO

Sdílet tento příspěvek