Ekonomika EU se vrátila k růstu, HDP se v prvním čtvrtletí zvýšil o 0,2 procenta

 Ekonomika Evropské unie se v prvním čtvrtletí po poklesu ze závěru loňského roku vrátila k růstu a hrubý domácí produkt (HDP) se zvýšil o 0,2 procenta. Ve zpřesněné zprávě to dnes uvedl statistický úřad Eurostat, který o desetinu procentního bodu snížil údaj o růstu HDP z dubnového rychlého odhadu. V posledním loňském kvartálu přitom zaznamenala EU hospodářský pokles o 0,1 procenta. Z recese se vzpamatovala i česká ekonomika, která podle dnešní zprávy vzrostla o 0,1 procenta.

V zemích používajících společnou měnu se HDP v prvním čtvrtletí zvýšil o 0,1 procenta, což odpovídá předchozímu odhadu Eurostatu. V meziročním srovnání ekonomika EU za první čtvrtletí vzrostla o 1,2 procenta, u eurozóny pak o 1,3 procenta.

Německo jako nejsilnější evropská ekonomika zaznamenalo stagnaci a jeho HDP se proti předchozímu kvartálu nezměnil, francouzská ekonomika vzrostla o 0,2 procenta. Nejvyšší růst hlásí po předchozím výrazném propadu Polsko (3,9 procenta). Slovenská ekonomika vzrostla o 0,2 procenta. Nejhůře si v prvním čtvrtletí ve srovnání s minulým kvartálem vedla Litva, jejíž HDP klesl o tři procenta.

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek